pro spokojený život

Víte, na která éčka si dávat pozor v uzeninách?

15. 02. 01
posted by: Petra Egertová
Zobrazeno: 1760

Ve slabé chvilce jsem koupila v supermarketu pultové párky. Vybrala jsem ty, které na pohled vypadaly pěkně. Javořické. Po zabalení mě na etiketě překvapilo jejich složení. Obsahují pouze kuřecí separát (= jen odpadní bílkoviny, žádné skutečné maso), dále mouku (!) a navíc prales „éček“. Některé z těchto přídatných látek se opakují ve většině masných polotovarů. Není tedy od věci rozebrat ty nejčastější aditiva.

Jak uvádí Kamila Míková [1]  z VŠCHT Praha: „Kuřecí párky se dříve vyráběly z kuřecího masa (prsou, stehen). Byly doporučovány pro lidi držící dietu a pro děti. Po zrušení státních norem počátkem 90. let 20. století došlo k prudkému snížení jejich kvality. Nejkvalitnější kuřecí párky dnes obsahují nejvíce 60% kuřecího masa. Většina však neobsahuje maso žádné. Nahradil ho drůbeží separát.

Co obsahují Javořické párky:

  • Strojně oddělené kuřecí maso (SOM, separát) – 40%,
  • kuřecí kůže (37% = SOM, celkový podíl separátu je 77 %! [11])
  • voda – množství neuvedeno,
  • pšeničná mouka,
  • bramborový škrob,
  • směs koření – (složení=?, často bývají dochucené glutamátem),
  • extrakty koření,
  • dextróza  (= cukr v salámu !),
  • jedlá sůl do 3%,

a teď to začne:

  • stabilizátory E250, E450, E451,
  • zahušťovadlo E1422,
  • emulgátor E471,
  • látka zv. chuť a vůni E621,
  • antioxidanty E300 a E301

Ačkoliv se v tomto článku věnuji aditivům "éčkům", není na škodu si připomenout, co to je:

1. Kuřecí separát = strojově oddělené maso (SOM) = „růžový sliz“ vznikne strojním oddělením ze zbytků drůbežích koster, z krků a křídel, z vnitřností, kůže i z celých kuřat. Vstupní surovina musí být nezávadná a poživatelná (?), ale to nic nemění na faktu: JE to hnusné. Také z legislativního a výživového hlediska se SOM nepovažuje za maso. Hlavní problém: tato růžová pasta by bez úprav nikomu nechutnala. Teprve po chemické injektáži vznikne (kupodivu) celkem chutná vstupní surovina do salámů. Pokud výrobek obsahuje SOM, můžete se spolehnout, že je také dochucený průmyslovými aditivy. O důvod víc, proč se takovým "lahůdkám" vyhnout.

2. Stabilizátor E250dusitan sodný, vytváří „uzenou“ chuť a červenou „masovou“ barvu, nechutná některým bakteriím. Ačkoliv se vedou diskuze o jeho neškodnosti, server Zdravá potravina [2] udává jeho skóre škodlivosti: 5 z pěti. Nevhodný pro děti.  Prokázané škodlivé účinky ale mají rakovinotvorné nitrososloučeniny, které z něho (v těle) vznikají. K jejich eliminaci používají výrobci kyselinu askorbovou – E 300 (jinak řečeno vitamín C), který byste jinak čekali spíše v pomerančích než v buřtech. Podobnou funkci plní také E301. Dusitanová solicí směs E250 zaručí, že maso zůstane růžové (jinak by zešedlo). Proto najdeme toto aditivum ve všech masných výrobcích.

3. Stabilizátory E450, E451difosforečnany a trifosforečnany. Skóre škodlivosti: 3 z pěti. Zase skoro ve všem. V taveném sýru, prášku do pečiva,… V malých dávkách relativně neškodné.

4. Zahušťovadlo E1422modifikovaný škrob. Skóre škodlivosti: 2 z pěti. Relativně neškodný.

5. Emulgátor E471glyceridy mastných kyselin. Skóre škodlivosti: 1 z pěti. Nemají negativní účinky. Jsou obsaženy ve většině tuků a proto jsou považovány za běžnou součást potravy.

6. Látka zvýrazňující chuť a vůni E621 – diskutovaný glutaman (glutamát) sodný. Skóre škodlivosti: 5 z pěti, nevhodný pro děti, kojící ženy a babičky. O jeho negativních účincích léta hovoří i Prof. Anna Strunecká [10], autorka knihy Doba jedová.

Glutamam se používá pro svoji výraznou „masovou“ chuť (pak lze vyrábět párky bez masa a prodávat je v oddělení uzenin).  Je součástí kořenících směsí a tedy i výrobků, které jsou jimi ochuceny (instantní polévky, konzervy, hotová balená jídla a alkoholické nápoje). 

Přírodní látky odvozené od kyseliny glutamové se vyskytují přirozeně v těle. Mají vliv na přenos informací v mozku, proces učení a paměť i koordinaci pohybů. Co to asi udělá, pokud se tato látka vyrobí uměle a podává se dětem, jejichž mozek ještě není plně vyzrálý? Nebo dokonce, pokud stravu bohatou na glutamany dostává placentou mimino v děloze? Bylo potvrzeno, že glutamát je nebezpečný pro vývoj mozku od embryí až po 12leté děti. 

Jaká je bezpečná dávka glutamanu? 

I jestli nejste novorozenec, E621 nám nic dobrého nedá. Třeba tím, že potlačuje hormony regulující spalování tuků a o to víc tloustneme. Další seznam nežádoucích účinků (potvrzených i těch předpokládaných) by zabral další stránku. 
Co je však nesporné, že chuť glutamanu je natolik výrazná, že otupuje chuťové buňky. Těm už potom nechutná „normální“ strava. Tělo vyžaduje další a vyšší dávky glutamanu. Je to už regulérní závislost. A po kolikátém snědeném párku se vám to stane, to vám nikdo nepoví. 

Slovní hříčka pro bratříčka

Pozor si dejte i na jiné pojmenování pro stejnou látku. Glutaman sodný –  další obchodními názvy: výtažek z droždí, kvasnicový (sójový) extrakt, sójový hydrolyzát, hydrolyzovaná rostlinná bílkovina, bílkovinné nebo hydrolyzované proteiny, želatina, kaseinan sodný nebo vápenatý, … 


Uznávaná česká specialistka na výživu, Margit Slimáková [3], o glutamátu: Dobré kvalitní potraviny nepotřebují chuťové vylepšování a nechutné potraviny my nepotřebujeme jíst. Proto nevidím žádný důvod jeho existence.


Zavřu oči – problém zmizí?

Je velmi častý názor, že nelze detailně zkoumat všechno, co si dáme do pusy. Mnoho lidí etikety raději nečte. Proč? Co se tím vyřeší? Pokud budeme pořád kupovat odpadní jídlo, budou ho stále plné obchody. 

Velká část nabídky supermarketů má lepší obal než obsah. Po vyřazení šmakulád nezůstane v nákupním košíku mnoho položek, se kterými půjdeme ke kase. Jak jinak ale přinutit prodejce, aby nám neservírovali blafy? 


Co tě nezabije, to tě posílí?

Další argument je, že z jednoho snědeného párku ještě nikdo neumřel. Ale nejde přece o ten 1 špekáček. Denně sníme 3 - 4 kg potravy. Většinu jídla jsme asi nekoupili v bio-kvalitě a nepřipravili sami ze základních surovin (mouka, máslo, vejce,..). Nebo snad ano? "Éčka" jsou jako cigarety. Jedna vykouřená cigareta nás také nezabije.

Okurka s šunkovou příchutí

Pokud kupujete, vybírejte potraviny bez příchutí. V opačném případě většinou sníte „šunkové“, „klobásové“, "uzené", „mexické“ či „sýrové“ aroma vytvořené pomocí glutamátu E621. Viz pomazánkové máslo, tavené sýry, obložená bageta, popcorn, „fitnes“ krekry, mražená pizza,… Anglická slanina, Debrecínka, Herkules,  utopenci, hamburger, „fitnes“ dušená šunka,... Dále také: aspiky, paštiky (Májka), asi všechny brambůrky, hotové směsi koření, Podravka, Maggi, bujony, slané krekry, sardinky, surimi tyčinky, Pařížský salát, ...

Všechno zlé k něčemu dobré

Na druhou stranu může tato „potravinová krize“ přispět k hledání nových zdravějších alternativ ve stravování. Ke znovuobjevení některých pozapomenutých potravin (jáhly, pohanka, fazole,..) a postupů (domácí kvašení, nakličování,..). Pokud hledáte inspiraci, může vás nasměrovat nějaký praktický kurz. Například Vědomé vaření Ing. Katky Halamové [4].  

Není potřeba platit nadnárodním koncernům. Raději podporuji místní producenty a lokální farmáře. V době internetu není problém najít si dobrého dodavatele skoro na všechno. Při dobrém plánování to nevyjde ani o mnoho dráž, než v supermarketu. 

Inspirujte se pro Liberecký kraj:

Nebo si rovnou uvařte šunku vlastní výroby

(Balené) uzeniny s delší trvanlivostí, o standardní kvalitě, mají více aditiv i vody, než výrobky nejvyšší jakosti. Při nákupu se nevyhneme dusitanovým solím, které udržují pěknou barvu výrobku. Naštěstí už lze koupit mnoho salámů bez "sójového hydrolyzátu". Pamatujte si proto E621 glutamát sodný a nekupujte výrobky s ním.

Použité zdroje

Ilustrace a jejich zdroj: autorka.

 

Zkuste také domácí drogerii

Recept na tuhý přírodní BAR šampon bez mýdla 

 Výroba domácího mýdla - čtyři recepty.

Mytí vlasů bez šamponu - marocký jíl 

 

Petra Egertová
Author: Petra EgertováWebsite: http://www.mamavize.cz
Zakladatelka webu pro skvělé ženy www.mamavize.cz. Vystudovala Fakultu životního prostředí. Ráda hledá nové podměty do života i ke sebevzdělávání. Zajímá se o českou historii, celostní medicínu, zdravý životní styl i různé alternativní směry. Nadšeně fotografuje a vytváří foto-grafiku. Maminka dvou dětí. Žije v Českém ráji.

Web používá cookies. Kvůli nařízení EU vás o tom musím informovat.