pro spokojený život

Zázrak jménem přepuštěné máslo

15. 08. 04
posted by: Petra Egertová
Zobrazeno: 2570

 

Víte jaké tuky použít pro zdravené vaření? Dejte vale oleji přezdívanému "levný zabiják" a objevte ztracený poklad českých domácností. Rodinné stříbro našich prababiček. Zapomenutou formu másla, která má skvělou chuť i složení, a dříve ji znaly všechny české hospodyně. Zjistěte, co je přepuštěné máslo (ghí) a recept, jak na něj.

 

Není polštář jako polštář

Bez tuků nelze žít. Jsou to energetické špajzy našeho těla. Bez nich nestrávíte vitamíny (A, D, E a K) ani nevyrobíte některé důležité hormony. Tukové polštáře udržují tělo v teple. Z jakého zdroje ale brát, abychom si tělo nezanášeli jedy?

 

Nepij ten motorový olej!

A rovnou zapomeňte na ztužené tuky. Nejste přece popelnice.

 

Dolej olej na kolej

Nabídka je i tak široká. Z domácích zdrojů jsou tu oleje řepkový, slunečnicový, kukuřičný, makový, lněný, rakytníkový, z vlašských ořechů a ještě další. Dále olivový, arganový, kokosový, ricinový, bodlákový, dýňový, arašídový, rýžový, … Naše(pra)babičky nedaly dopustit na sádlo a máslo.

Rozumné je oleje střídat. Pokud někomu nechutná konkrétní aroma, lze vybrat dezodorovanou variantu (zbavenou vůně).

 

 Na čem (se) smaží Indonésie

Chtějte výrobky bez palmového oleje. Tomu se také přezdívá: levný zabiják.

Pro výrobce je to ráj. Protože je a) levný – dokonce nejlevnější ze všech, b) trvanlivý, za c) termostabilní.  

Pro konzumenty je to peklo. Jeho pravidelné po(u)žívání se rovná pomalému sebe-trávení. Najdete ho: Hera, Nutella, Kofila, Kaštany, Fidorka, Tatranky, BeBe sušenky, arašídové křupky, müsli tyčinky, paštiky, mýdla, sprchové gely, zubní pasty,.. 

Na Sumatře, díky obrovským plantážím této palmy, se už skoro podařilo vyhubit kriticky ohrožené orangutany i tygry. Oba druhy nejspíš brzy zcela vyhynou. Kvůli laciné čokoládě. 

Pozor! Neplést si palmového zabijáka (palmový tuk) s kokosovým olejem, který je pro zdraví i kuchyni naopak vynikající.

 

Rodinné stříbro

Ze Sumatry zpět domů. Česká zdravá alternativa existuje. Není to žádná novinka, znaly ji už naše babičky. My ji jen zapomněli. Ten zázrak se jmenuje přepuštěné máslo.

Dle normy je to "mléčný bezvodý tuk". Můžete ho najít také pod názvem ghí, což je indické pojmenování pro výrobek (původně) z buvolího mléka. Mimochodem podle tradiční indické medicíny – Ajurvédy, je ghí elixír života.

 

 

 

Recept na přepuštěné máslo 

Přepuštěné (nebo také přečištěné) máslo získáte odstraněním (vysrážením) bílkoviny a odpařením vody. Možná to zní složitě, ale k jeho výrobě vám stačí kuchyňský hrnec, sporák a lžíce. Vznikne čistý máselný tuk bez laktózy (mléčného cukru). 

 

Jak na věc

Pomalu roztavíte kostku másla. Budete se divit, kolik obsahuje "balastu". Bílkoviny se srážejí ve "šmolku", která vyplave na povrch. Vzniklou pěnu lžící sbíráte a dáváte stranou. Pozor dejte na krustu, která se tvoří u dna. Ta se nemá dostat do výsledného produktu.

Cílem je průhledně čirá tekutina zlaté barvy. Získáte ji po asi 15 minutách přepouštění jedné kostky másla. Při větším množství suroviny postojíte u plotny déle.

Horkou kapalinu přelijete přes plátno do vhodné nádoby (nejlépe šroubovací lahve). Konzistence ghíčka po vychladnutí je kašoidní (pokud neskladujete v lednici). Na jednu 0,5 litrovou sklenici potřebujete necelé 3 kostky másla (3 ˟ 250 g). Vzhledem k ceně prodávaného ghí (cca 280 Kč za tuto dávku) je domácí výroba pořád výrazně levnější. 

Přečištěným máslem můžete také zalít sklenici plnou okvětních lístků měsíčku lékařského. Nechte macerovat asi 2 dny, poté opět rozpusťte a znovu přeceďte. (Přefiltrované květy lze použít do těsta). Získáte vynikající měsíčkové ghí pro vnější i vnitřní užití. Upečte z něj třeba bábovku nebo linecké smajlíky ;-) (viz ilustrační obrázek).

 

 

 

 

Jaký olej doporučujete? Znáte a používáte ghí - přepuštěné máslo? 

 

Podrobný video-návod jak si doma přepustit máslo nabízí tato dvojice.

Informace o palmovém zabijáku a proč je tak nebezpečný.

 

Mohlo by vás zajímat

Recept na tuhý přírodní BAR šampon bez mýdla

Recept na domácí prací prášek

Co obsahují prací prášky? Nekupujte zajíce v pytli!

 Je váš šampon jedovatý? 

 Domácí přírodní mýdlo – suroviny a pomůcky

Výroba domácího mýdla - čtyři recepty.

 Mytí vlasů bez šamponu - marocký jíl 

 

Petra Egertová
Author: Petra EgertováWebsite: http://www.mamavize.cz
Zakladatelka webu pro skvělé ženy www.mamavize.cz. Vystudovala Fakultu životního prostředí. Ráda hledá nové podměty do života i ke sebevzdělávání. Zajímá se o českou historii, celostní medicínu, zdravý životní styl i různé alternativní směry. Nadšeně fotografuje a vytváří foto-grafiku. Maminka dvou dětí. Žije v Českém ráji.

Web používá cookies. Kvůli nařízení EU vás o tom musím informovat.