pro spokojený život

Domácí přírodní mýdlo – výroba

16. 01. 18
posted by: Petra Egertová
Zobrazeno: 16636

Jasný foto-návod na výrobu domácího mýdla ze třech základních surovin (olej, voda, hydroxid). Postup, výrobní teploty, výživné složky a doba zrání. Praktické informace pro začínající mýdlaře. 

 

 5. díl seriálu Domácí mýdla a přírodní šampony

 odkaz na další díly najdete na konci článku

 

Přečtěte si recept jak jednoduše vyrobit mýdlo "za studena".

Výroba domácího mýdla – postup

1. VYBALIT Připravte si všechny suroviny, pomůcky (odměrky, teploměr, hrnce) a formu na lití mýdla. (viz předchozí kapitola).

 

2. VODNÍ FÁZE Odměřte si destilovanou vodu do vhodné nádoby (nerez, sklo). Navažte přesně louh (= hydroxid sodný = NaOH) a vsypte ho do nádoby s vodou. Míchejte do rozpuštění. 

 

Hydroxid sodný (= NaOH = natron = louh sodný)

Velmi silná žíravina a zdraví škodlivá látka! K mýdlaření neberte děti. Chraňte si kůži a oči (leptá).

  • Sype se louh do vody, ne naopak!
  • S vodou uvolňuje jedovaté výpary (nevdechovat), při rozpouštění ve vodě se celý roztok ohřívá (80º C).
  • Zcela zásadní látka pro zmýdelňování esterů (= tuků) = výroba mýdla, musí být odvážen přesně.
  • Nejčastěji ve formě malých bílých peciček, (známý Krtek na čištění domácích odpadů).
  • Levný a snadno dostupný v drogerii.

 

 

3. OLEJOVÁ FÁZE Mezitím dejte jiný kastrol na váhu a navažte do něj pevné tuky (kokosový, palmový, bambucký,..). Po jejich rozpuštění přidejte tekuté oleje (olivový, avokádový, mandlový, …).

4. KONZERVANT – volitelné. Vyzkoušejte extrakt z grapefruitových jader. Přidejte ho do olejů. Bez konzervantu vydrží mýdlo zhruba 4 měsíce.

 

5. TEPLOTA Pokud mají oleje i hydroxid cca 30°C, začněte pomalu lít vodní fázi do olejové (hydroxid do olejů).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. MÍCHAT Míchat. Míchat. Pomozte si tyčovým mixérem. Po několika minutách uvidíte, že roztok změní barvu a začne houstnout a krémovatět.

7. VÝŽIVNÉ SLOŽKY Teprve tehdy přidáte (pokud chcete) esenciální oleje, minerální pigmenty, rostlinná barviva a výživné složky. (Pevné složky a koření rozmíchat v malém množství surového mýdla v extra hrnečku a pak teprve vlít zpět do kastrolu s mýdlem).

8. LITÍ do FORMY

9. ZRÁNÍ Formu s mýdlem nechte 24 hodin v teple (zabalte ji do deky). Pak mýdlo vyklopte (vyndejte), nakrájejte dle libosti, ořízněte, orazítkujte.

Nechte zrát v dobře větrané místnosti 4 až 6 týdnů.

 

10. UŽÍVÁNÍ nebo balení a darování.

 

Surové mýdlo je husté, hladké, bez hrudek a mastných ok.

Naměříte silně alkalické pH (12). Abyste se s ním mohli umýt, musíte počkat, až pH (koncentrace vodíkových iontů)  klesne na 9 – 8 (7).
Pokud si nejste jisti, zkoušejte pH pomocí indikačního papírku (mají v lékárně). Malý kousek mýdla rozpusťte v trošce vody a ponořte do ní lakmusovým papírek na 1 vteřinu.

 

Vyzkoušejte domácí mýdlo.

 

 

V » 6.dílu seriálu si přečtete : Výroba domácího mýdla 4× recept

   » 7. díl Mytí vlasů bez šamponu - marocký jíl

Předchozí díly seriálu Domácí mýdla a přírodní šampony 

« 4. díl Domácí přírodní mýdlo – suroviny a pomůcky

« 3. díl Přírodní mýdlo nebo šampon z drogerie? Je pH  5,5 zárukou dobrého prostředku? 

« 2. díl Recept na tuhý přírodní BAR šampon bez mýdla 

« 1. díl Je váš šampon jedovatý? 

 

Mohlo by vás také zajímat

Nebezpečně krásná: jedovatá kosmetika

Recept na domácí prací prášek

Zázrak jménem přepuštěné máslo

Co obsahují prací prášky? Nekupujte zajíce v pytli!

Milá ženo, máš doma uklizeno?

 

Petra Egertová
Author: Petra EgertováWebsite: http://www.mamavize.cz
Zakladatelka webu pro skvělé ženy www.mamavize.cz. Vystudovala Fakultu životního prostředí. Ráda hledá nové podměty do života i ke sebevzdělávání. Zajímá se o českou historii, celostní medicínu, zdravý životní styl i různé alternativní směry. Nadšeně fotografuje a vytváří foto-grafiku. Maminka dvou dětí. Žije v Českém ráji.

Web používá cookies. Kvůli nařízení EU vás o tom musím informovat.