Mamut na cyklostezce

Kolisté všeho druhu pozor! Na silnicích celé republiky řádí jezdec arogantní a bezohledný. Srážka s ním končí vždycky tragicky. Předpovědět místo jeho výskytu nemožné. Už se vám připletl do cesty?

Na kole vpřed!

Jarní slunce vytahuje květy z poupat a cyklisty z doupat. Na kole si provětráte tělo, vyčistíte hlavu a klidu si prohlídnete všechny detaily, které se v zimě jen míhaly za okny automobilu. Cyklistika je pěkný sport. Otázkou je, kde ji můžete bezpečně provozovat.

Mamut na cyklostezce

Mnoho lidí si asi myslí, že vesnická silnice nahrazuje nedostatečný počet cyklostezek. Přitom například v 5 km dlouhém úseku mezi obcemi Mašov u Turnova (600 obyvatel) a Všeň (500 obyvatel) v Českém ráji – projede v průměru 3 000 aut za den. (Podle oficiálních údajů Ředitelství silnic a dálnic). O letních prázdninách to je až 2× tolik. A pochybuji, že na cyklostezce potkáte kombajn nebo autobus.

Spěchám, proto riskuji

Cyklisté si často stěžují na chování řidičů aut. Dávám jim za pravdu. Ale opačná situace také není neobvyklá. Příkladem mohou být dva družně diskutující kolisté, jedoucí po nepřehledné silnici vedle sebe. Také můžete narazit na partu suverénních cyklistů, kteří uprostřed cesty studují mapu. Nebo v zatáčce čekají, až je dojede zbytek skupiny. Patřičné nadávky a prstová gesta upozorní nedůtklivé řidiče, že teď budou zase chvíli čekat oni.

Biftek s otiskem pneumatik

Řidič proplétající se mezi vesnicemi, poli a lesy často vůbec netuší, co na něj vyskočí za další zatáčkou. Může to být bachyně s mláďaty, jelen Honza (zelený traktor John Deere), školní výlet … nebo rychlojezdec na kole, který za tmy a bez světel sviští z kopce proti vám.

A co na to Jan Tleskač?

Tento článek nemá být odsouzením a zavržením cyklistiky. Podobný by se dal napsat také z druhé strany: jezdců na kole, motorkářů,… Jak jim motostroj nedal přednost, vytlačil je ze silnice,…

Jsi takový, jak řídíš

Chování účastníků silničního provozu je paralelou chování lidí k sobě navzájem. Zrcadlí, jaká nálada panuje ve společnosti. Dokládá, že zde chybí vzájemný respekt a tolerance. Kdo není ohleduplný za volantem nebo za řídítky, sotva se bude chovat jinak v běžném životě.

Jaký je váš názor na cestování po českých silnicích? Stalo se vám někdy, že vás na silnici ohrožovalo jiné vozidlo nebo vám cestu zkřížil bezohledný cyklista?

you can also like