Je váš šampon jedovatý?

Víte, kdo skutečně rozhoduje jaké a jak vysoké dávky chemikálií najdete ve výrobcích běžné spotřeby? Mají výrobci a úředníci vůli a znalosti používat jen skutečně nezbytné chemické přísady? Komu z nich svěříte své zdraví? Seznam věcí, kterým se máte raději vyhnout, obsahuje 13 položek. Víte, které to jsou? Dozvíte se detailně v tomto článku.

V mém dotazníku Jak vybíráte drogerii a kosmetiku uvedlo 25 lidí z 84 dotázaných (to jest 31 procent ), že složení kosmetiky vůbec nečte. Mají za to, že v Čechách máme dostatečné normy, které je ochrání. Dalších 54 procent lidí si myslí, že je moc složité se ve složení kosmetiky orientovat. Omyl.

Seznam věcí, kterým se máte raději vyhnout, obsahuje 13 položek. Známkujeme jako ve škole, číslo 5 je nejhorší.

Jaké kosmetické přípravky máte raději položit zpátky do regálu? Ty které obsahují:

KONZERVANTY

1.  Parabeny

Poznáte je lehce podle koncovky: Metylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Butylparaben.

Jsou to konzervanty účinné proti bakteriím a houbám. Najdete je v šamponech, zubních pastách i další kosmetice. V přírodě jsou jen těžko rozložitelné. V těle se hromadí a účinkují v něm jako ženské hormony – estrogeny. Což pravděpodobně snižuje mužskou plodnost a naopak zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu. Parabeny patří mezi 20 nejznámějších alergenů.

skóre škodlivosti 4 z 5

Vědci z Univerzity v Readingu (Británie) našli stopy parabenů ve tkáni s rakovinou prsu. Farmakologický výzkum Prof. MUDr. Patočky (Vesmír, 2006) prokázal estrogenní (hormonální) aktivitu parabenů. (1)

 2.  Phenoxyethanol

Výrobci ho používají, protože účinkuje proti bakteriím i plísním, fixuje vůně a jako alternativu za parabeny. Studie na zvířatech ale prokázaly, že je už při nízkých koncentracích toxický pro mozek a pokusným myšákům způsobil testikulární atrofie (zmenšení varlat). Navíc výrazně dráždí kůži i oči a zhorší vám ekzém. Mezinárodní certifikační společnost ECOCERT ho vyřadila ze seznamu povolených látek v přírodních produktech. Najdete ho v mnoha krémech nebo třeba balzámech na vlasy.

 skóre škodlivosti 4 z 5

 3.  DMDM Hydantoin

Jedná se o antimikrobiální konzervační činidlo. Uvolňuje rakovinotvorný formaldehyd. Najdete ho: šampony, vlasové kondicionéry, vlasové gely.

 skóre škodlivosti 4 z 5

 4.  Triclosan

Protibakteriální a protihoubová chlorová sloučenina. Látka dráždivá pro lidi a nebezpečná pro životní prostředí. Často používaná v antibakteriálních výrobcích pro domácnost. Triklosan se v přírodě rozkládá jen velmi pomalu (více než 30 let). Někdy se (vlivem slunečního záření) mění na nebezpečné chlorfenoly a dioxiny. V pitné vodě reaguje s chlorem za vzniku rakovinotvorného chloroformu. Podle studie amerických vědců z roku 2006 blokuje triclosan některým volně žijícím živočichům (žáby, ryby) metabolismus hormonu štítné žlázy. (2) Najdete ho v některých výrobcích řady Colgate, Sensodyne, Old Spice nebo Mentadent.

skóre škodlivosti 5 z 5

 5. Halogen deriváty

Jsou to nebezpečné konzervanty obsahující v názvu jodo-, chloro– nebo bromo-. Často příklad látky odvozené od Isothiazolinones: 

  • Chloromethylisothiazolinone (CMIT, CMI, MCI)
  • Methylisothiazolinone (MIT, MI)
  • Methylchloroisothiazolinone, registrovaný pod obchodním názvem Kathon CG. V roce 1988 prokázali vědci z American Academy of Dermatology, že tato chemikálie způsobuje alergickou kontaktní dermatitidu. (3) V roce 2013 byla v USA tato látka dokonce vyhlášena jako alergen roku.

Všechny Isothiazolinones mají vysokou toxicitu pro vodní živočichy.

skóre škodlivosti 5 z 5

Změkčovadla a antioxidanty

6. PPG (Poly-propylen-glykolové deriváty) a PEG (Poly-ethylen-glykolové deriváty)

Ropné deriváty (někdy vyráběny i z rostlin). Při jejich průmyslové produkci používají výrobci rakovinotvorný etylenoxid, jehož stopová množství můžou znečišťovat výsledný PEG nebo PPG. Můžete je najít i pod jinými názvy: PPG-9, PEG-150 Distearate, Lareth-4 a další.

Ve vlasových produktech vám změkčují kůži a usnadňují rozčesávání vlasů. Glykoly mají negativní vliv na játra i mozek a navíc zvyšují vstřebání dalších látek do kůže. Proto by jste si je neměli dávat na poškozenou nebo spálenou kůži. Jestli váš šampon obsahuje Polyethylene Glycol (PEG) a zároveň i Sodium Laureth Sulfate (SLES), pravděpodobně máte doma zároveň vysoce toxický Dioxan, viz článek Nebezpečně krásná: jedovatá kosmetika

skóre škodlivosti 4 z 5

 7. EDTA kyselina a její soli

EDTA kyselina etylendiamintetraoctová je toxikologicky podezřelá látka, váže na sebe kovy, změkčuje vodu, špatně se biologicky odbourává, v přírodní kosmetice látka zakázána.

skóre škodlivosti 4 z 5

 8.  BHT – (Butyl Hydroxy Toluene) & BHA (Butyl-hydroxy-anisol)

Podle organizace IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) je to prokázaný zvířecí karcinogen. Používá se jako antioxidant v kosmetice i v potravinách (E321 a E320). U lidí může ovlivnit reprodukční schopnost, ale i orgány (játra, ledviny, plíce, vaječníky), vyšší dávky mohou vyvolat rakovinu žaludku. Často způsobuje alergické reakce. V přírodní kosmetice zakázaný. Najdete ho v některých výrobcích Avon, Dior, Dove, Eucerin, Gillette, Maybellline, Nivea.

skóre škodlivosti 5 z 5

 9.  SLES  (Sodium Laureth Sulfate)  &  SLS (Sodium Lauryl Sulfate)

Nevhodné tenzidy – silně odmašťující, povrchově aktivní látky (velmi levná a velmi účinná pěnidla). Najdete je v 95% běžně prodávaných šamponů, v pěně do koupele, v zubní pastě a nebo v jaru. Tyto chemikálie odstraňují přirozenou ochranou kožní bariéru, čímž „otevírají cestu“ dalším, například výše uvedeným látkám. SLS a SLES se nedoporučují pacientům s atopickým ekzémem. V zubních pastách mohou zvýšit výskyt aftů.

skóre škodlivosti 4 z 5

11. Ethanolaminy Cocamide DEA

Zastaralý typ pěnidla, který (někteří) výrobci nahrazují novějším a o trochu bezpečnějším Cocamide MEA (skóre škodlivosti 4 z 5). Vědci z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) zařadili cocamide DEA jako karcinogen 2B (potenciální). V USA ho rovnou přidali do seznamu chemikálií, které prokazatelně způsobují rakovinu.

skóre škodlivosti 5 z 5

 12.  Silikony

Syntetické oleje a vosky, které nejdou z vlasů smýt, zůstávají a vrství se na jejich povrchu. Silikonový film vám vlasové vlákno uzavře a nic k němu nepustí, ani tu nejlepší hydratační masku nebo přírodní barvu na vlasy. Navíc se jedná o látky, které se v přírodě téměř nedají biologicky odbourat. Ve výrobku je poznáte podle koncovky -cone, -thicone, -thiconol, -siloxane nebo -silane. Na příklad: Amodimethicone, Dimethicone, Dimethiconol, Cyclopenthasiloxane, Triphenyl Trimethicone. Silikon-free produkty toto mají většinou uvedeno přímo (na přední) straně obalu.

skóre škodlivosti 3 – 4 z 5

 13. Syntetická barviva

Je jich velké množství. Nejvíce nebezpečná jsou azobarviva a aromatické aminy (pravděpodobně rakovinotvorné). Ve výrobku pouze pro estetický efekt. Značeny CI (colour index) + číslo. například chinolinová žluť (= CI 47005). Může vám způsobit dermatitidu (zánět kůže) nebo alergickou reakci.

skóre škodlivosti 4 z 5

 Skóre škodlivosti jednotlivých látek je převzato z publikace Tajemství kosmetiky od Ing. Víta Syrového.

Profesorka Karlovy univerzity RNDr. Anna Strunecká uvádí v knize Doba jedová, že šedesát procent toho, co si na sebe aplikujeme, se vstřebává do těla. Násobte si to léty užívání a dostanete jeden z mnoha spouštěčů alergií i onemocnění.

složení výrobku_drogerie
jak se orientovat ve složení výrobku?

Přehled nebezpečných látek používaných v běžné kosmetice

Stupeň nebezpečnostiChemická skupinaNázevPoznámka
3silikony (mají koncovky -cone, -conol, -siloxane)Amodimethicone Dimethicone Dimethiconol Cyclopenthasiloxane Triphenyl Trimethiconeumělé vosky, v nadbytku zhoršují kvalitu vlasu, nelze je vymýt ani biologicky odbourat


4syntetická barvivaCI (colour index) CI 10006 – CI 74260 – několik set různých barevNejvíce nebezpečná jsou azobarviva a aromatické aminy (z ropy, pravděpodobně rakovinotvorné).
4
3-
SLES & SLS          agresivní tenzidySLES  Sodium Laureth Sulfate
SLS Sodium Lauryl Sulfate
Dráždí pokožku, špatně biologicky odbouratelné.
  4PPG a PEG glykolyPPG Polypropylenglykol
PEG Polyethylenglycol
emulgátor, zahušťovadlo, změkčovadlo, i další názvy obsahují  -eth, př. Laureth-4
4EDTAEDTA kyselina ethylen-diamin-tetraoctová a její sodné solichelační a konzervační činidlo
4Parabeny

Metylparaben Ethylparaben Propylparaben ButylparabenKonzervant, silně alergenní, ovlivňuje v těle hormonální rovnováhu (vliv na plodnost), potencionálně karcinogenní.
4PhenoxyethanolFenoxyethanolkonzervant
4DMDM a MDM HydantoinDMDM a MDM Hydantoinkonzervant/antioxidant, uvolňuje formaldehyd
4-1-Naphthol (2-Naphthol)NaftolBarvící látka na vlasy, alergující, jedovatá.
4-Nordihydrogua-iaretic AcidKyselina nordihydroguaiaretováAntioxidant, způsobuje dermatitidy a ekzémy.
4GlutaralGlutaralKonzervant, uvolňuje rakovinotvorný formaldehyd.
4
5
MEA & DEA   ethanolaminyCocamide MEA
Cocamide DEA
zastaralý tenzid
rakovinotvorný emulgátor
5Halogenderiváty (bromo-, jodo-, chloro-)







Chloromethylisothiazolinone (CMIT, CMI, MCI) Methylchloroisothiazolinone Bromochlorophene 5-bromo-5nitro1,3dioxane Dibromohexamidine Isethionate Dichlorobenzyl Alcohol Chlorhexidine Digluconate Iodopropynyl Butylcarbamate Laurylpyridinium Chloride Trichloro Ethane          Silně alergenní konzervanty, některé uvolňují rakovinotvorný formaldehyd.





5Butoxydiglykol ButoxyethanolButoxy diglykol
Butoxy ethanol
Rozpouštědlo, glykoléter
5Benzethonium ChlorideBenzetoniumchloridKonzervant, pravděpodobně karcino-genní.
5Ethylhexyl TriazoneEtylhexyl triazanOchranný faktor proti UV záření.
5FormaldehydeFormaldehydKonzervant, alergen, rakovinotvorný.
5GlyoxalGlyoxalKonzervant.
5MethanolMetanolRozpouštědlo.
5BHA  &  BHTButyl Hydroxy Toluene Anisol
Butyl Hydroxy Toluene
Karcinogenní antioxidant.
5TriclosanTriclosanChlorovaný konzervant, poškozuje vnitřní orgány, nelze biologicky odbourat.
5-Phenyl Mercuric AcetateFenylrtuťnatý acetátKonzervant, extrémně jedovatá sloučenina rtuti.
seznam nejvíce nebezpečných látek v kosmetice, hodnoceno jako ve škole, číslo 5 je nejhorší

Nová vlna: eko Certifikace, home made a přírodní kosmetika – přibývají jako houby po dešti

bioprostředky jako módní vlna?

Ano, stále sledovat složení všeho – jídla i kosmetiky – je únavné. Jak jinak ale ovlivnit kvalitu zboží v obchodech? Ten, kdo skutečně rozhoduje o složení výrobků, je zákazník. Produkty, které nás „neutopí“ v chemické toaletě, se dají sehnat nejen na internetu, ale už i v kamenných obchodech. Například přírodní kosmetiku alverde lze koupit (za rozumný peníz) v síti drogerií dm. Orientaci mezi nabídkou vám zjednoduší také různé certifikace, které by měly garantovat, že výše uvedené látky v produktu nenajdete (jsou to třeba ecocert, cpk – certifikovaná přírodní kosmetika, eco-control a další).

Nebo si zkuste vyrobit vlastní prostředky – home made drogerie je zdravá, cenově příznivá a stále více oblíbená: