Mytí vlasů bez šamponu – marocký jíl

Máte splihlé vlasy bez lesku, které se rychle mastí? Musíte si denně mýt hlavu? Trápí vás suchá napjatá kůže hlavy? Hledáte šetrný způsob péče o vlasy, vhodný i pro citlivou (dětskou) pokožku? Trpíte nesnášenlivostí na běžné šampony? Chcete mít zdravou a krásnou kštici bez lupů a silikonů? Seznamte se s minerální bombou pro vaši novou hřívu: mýdlový kámen, rhassoul, lávová země nebo také marocký jíl. Jeho účinky po staletí využívají královské princezny z Maroka.

Bezšamponová metoda mytí vlasů – No poo

Mytí vlasů marockým jílem patří mezi nopoo (= no shampoo). Další bezšampónové postupy zahrnují vlasovou údržbu pomocí kuchyňských surovin (na příklad jedlá soda, jablečný ocet, vaječný žloutek + med, žitná mouka nebo dokonce jen čistá voda).

Šampon z omelety? Děkuji, ne

Představa, že si v kanceláři z mastných vlasů vybírám zaschlý žloutek se mi nezdá příliš lákavá. Nicméně „mytí“ vlasů vajíčkem a další výše uvedené způsoby, akceptuji jako domácí přírodní vlasové masky a zábaly, a jako takové smysl mají.

Jedlá soda umí skvěle odstranit z vlasů silikony (to je důležité nejen při barvení přírodními barvami), je to ale silně zásaditá látka, takže ji aplikujte raději jen příležitostně. Na rozdíl od lávové země (která vám také odstraní silikony) ze sody získáte nulové výživné složky.

Proč se patlat jílem?

Tím se dostáváme k zásadním výhodám marockého jílu. Průmyslová pěnidla (tenzidy) obsažená prakticky ve všech běžných prostředcích na vlasy tvoří hlavně SLES a SLS. Ty prokazatelně narušují a smývají přirozenou kožní bariéru stratum corneum: nadměrně odmašťují (vlasovou) pokožku a tím ji „nutí k obraně“ pomocí zvýšené produkce mazu. Pravidelný uživatel SLES a SLS se často dostává do začarovaném kruhu – vlasy se mu mastí tím víc, čím častěji si je myje. Divné, co?

vlasy, koruna krásy?

Pokud si myjete hlavu každý den, a přesto už večer vypadají vaše vlasy jako po ročním pobytu v divočině, možná je na čase něco změnit. Na naši kštici působí mnoho (vnějších i vnitřních) vlivů, nejen výše uvedené nevhodné tenzidy SLS a SLES. Dalším škůdcem může být nadužívání silikonů z vlasové kosmetiky (šampony, zábaly, tužidla,..). Jejich působením se postupně vytváří neprostupný a nesmývatelný film, díky kterému vlasy působí splihle a nezdravě, více zde. Kosmetické produkty z drogerie navíc obsahují další nechtěné „bonusy“ (karcinogenní konzervanty, hormonální disruptory, ropné deriváty, ..), které vysušenou pokožkou hlavy snadno pronikají do krevního oběhu. V této souvislosti je dobré připomenout, že zhruba šedesát procent toho, co si na sebe aplikujeme, se vstřebá do těla, viz také článek Je i váš šampon jedovatý? 

Myju, myješ, myjeme

Naštěstí možností, jak se mýt (i mít rád 🙂 ), přibývá. Už se dají běžně koupit tekuté šampony bez silikonů, které obsahují šetrná pěnidla bez toxických sloučenin – které to jsou si můžete přečíst tady. Další možností je domácí výroba tuhého šamponu (viz odkaz pod článkem) a nebo také: jílová péče o vlasy.

chcete mít zdravé vlasy? zkuste přírodní lékarnu

Barevné kosmetické jíly

Kosmetických jílů je více druhů. Některé jsou vhodné spíše na pleťové masky (bentonitový, bílý a zelený). Pro čištění vlasů, ale i těla se používá právě jíl marocký.

Ghassala, do vany jdu zvesela

Marocký jíl je pravěká hornina stará miliony let. Znali a používali ji už starověcí Egypťané a dodnes krásní členy marocké královské rodiny. Tento jílový poklad se skrývá i pod dalšími názvy:

  • rhassoul (ghassoul), odvozeného z arabského slova „ghassala“, tedy čistit nebo mýt
  • lavaerde,
  • lávová zem,
  • mýdlový kámen.

Minerální bomba pro krásné vlasy

Z rhassoulu získáte pro svou pleť a vlasy velké množství prospěšných minerálů jako křemík, hořčík, železo, vápník, zinek, sodík, fosfor, draslík a další. Jedinečnou kombinací a množstvím těchto látek patří rhassoul mezi „jílové krále“.

Pravidelná aplikace pasty z mýdlového kamene se doporučuje ke zmírnění a zlepšení akné, ekzému nebo lupenky. Protože jíl je hypoalergenní (neobsahuje žádné dráždivé látky) – můžete ho zkusit i pokud máte citlivou pokožku a nebo trpíte nesnášenlivostí na běžnou kosmetiku.

Marocký jíl využijete pro:

  • mytí vlasů místo šamponu,
  • k očistě celého těla místo sprchového gelu,
  • vynikající čistící pleťovou masku,
  • jako přísadu do tuhého šamponu (mýdla),
  • k prokrvení pokožky (anticelulitidní zábaly).

Postup aplikace marockého jílu

Stačí smíchat suchý jíl s trochou vody (nebo aloe vera gelu) a (případně) i kapkou oblíbeného esenciálního oleje a aplikovat na pokožku nebo vlasy. Dejte jílu čas, aby mohl absorbovat mastnotu a nečistoty. Ideální doba působení je 5 až 10 minut. Krása s nádherou :-).

Znáte marocký jíl a metodu „no poo“? Myli jste si vlasy někdy něčím jiným než běžným šamponem z obchodu? Sdílejte svoje zkušenosti.

Nebo raději namíchnete domácí prací prášek? Podívejte se na postup.

Mohlo by vás zajímat: