Co obsahují prací prášky? Nekupujte zajíce v pytli!

Co musí obsahovat prášek, aby dobře pral prádlo? Která přísada nemá žádný vliv na kvalitu vyprání, přestože jí najdete v pracím prášku nejvíce? Vyplatí se kupovat dražší produkt? Co znamená označení „bio prostředek“ a má skutečný ekologický přínos? Rozklíčujte obsah běžně prodávaných prostředků na praní a nenechte se nachytat triky výrobců. Zjistěte, jak ušetřit peníze při nákupu, dobře vyprat a ještě chránit přírodu. Poznejte čím neprat.

Velké prádlo

V první kapitole Porovnejte složení pracích prášků. Vyberte ten nejlepší zjistíte přesné chemické složení dvou běžně dostupných pracích prostředků – Persil Sensitive a (ekologický) Ecover. Z porovnání vyšla najevo zajímavá skutečnost.

Složení dvou zcela odlišných pracích prášků, od různých výrobců, se v základních bodech shoduje. Ani další osvědčené značky, za které si zákazník mnohdy připlatí, nenabízí žádnou převratnou novinku. Liší se hlavně koncentrace použitých látek a výběr parfemace. V tabulce je uvedeno složení sypkých pracích prášků sestupně podle obsahu od nejvíce, až po nejméně zastoupenou látku.

Název na etiketěČeský názevFunkcePoznámka
SODIUM SULFATE
(Bulking Agent)
síran sodný, Glauberova sůl, nerost mirabilitPlnidlo, přísada pro zvětšení ob-jemu v pracích prášcích. Nemá vliv na vyprání, ale zajišťuje dobrou sypkost prášku a zvyšuje objem.Přírodní látka, ale lze vyrobit i uměle. Kompaktní prací prášky jej téměř neobsahují. Způsobuje zasolování půdy i vody.   
SODIUM CARBONATE (Builder)prací soda, uhličitan sodnýZměkčovadlo vody (váže ionty hořčíku a váp-níku). Odstraňuje mastné skvrny a dezinfikuje. Zvyšuje účinnost detergentu (mýdla) v tvrdé vodě.
ALKYLBENZENE SULFONATE-sodium alkyl sulfate (Surfactant)

Alkylbenzen-sulfonany / alkylsulfáty / alkensulfonany
Tenzidy.
Zásadní složka pracího prostřed-ku. Rozpouštějí nečistoty a zabra-ňují jejich opětov-nému usazování. Tyto tenzidy jsou uměle vyro-bené nejčastěji z ropy nebo dehtu.Tenzidy (= po-vrchově aktivní látky), nazývané též saponá-ty nebo deter-genty. Používané
k čištění a mytí.  Nejznámějším příkladem je 
mýdlo.    
SODIUM CARBONATE PEROXIDE (Oxidising Agent)perkarbonát sodný, peruhličitan sodný, peroxouhličitan sodnýBělidlo, během praní se rozkládá na sodu a peroxid, který bělí (na bázi kyslíku). Účinný při teplotách kolem 50oC.Předpona „per“ z perkarbonátu  dala název některým čisticím přípravkům (např. Persil).
TAED (Bleach Precursor)tetraacetylethylene- diamineAktivuje perkarbo-nát, takže účinkuje už při teplotách kolem 30oC.Umožňuje bělící účinek při praní ve studené vodě.
NAAL-SILIKAT ZEOLITH / zeolite (Builder)křemičitany /
zeolity
Nahrazují fosfáty (změkčují vodu)
a tím zvyšují účin-nost pracích prá-šků.
Zeolit je ve vodě nerozpustný, proto je hůře vymáchatelný.
Na-KŘEMIČITAN  (Builder)křemičitan sodnýZměkčovadlo vo-dy. Upravuje alka-licky pH prací lázně, při které dochází k úči-nnějšímu odstra-ňování mastných nečistot.Zlepšuje vymá-chatelnost zeolitů. Roztok křemi-čitanu sodného je známý jako vodní sklo (konzervace vajec).
LIPASELipázaEnzym. Látka, která odstraňuje určité skvrny při nízké teplotě.Rozkládá tuky.
AMYLASE  AmylázaEnzym.Štěpí škrob.
PROTEASE  ProteázaEnzym.Štěpí bílkoviny.
MANNANASE  ManázaEnzym.Rozkládá složité cukry.
CITRIC ACID (Builder)  kyselina citrónováPufrační přísa-da (=stabilizuje pH prací lázně). Vytváří sloučeniny (cheláty) s kovy, které by jinak mohly poškodit vlákna.Změkčovadlo vody, odstraňuje vodní kámen.
ALOE BARBADENSIS LEAF EXTRACT  exktrakt z listů aloe veraLátka získaná z rostlin.Zklidňuje pokožku.
CELLULOSE (Binder)  celulózaPojivo. Absorbuje látky, které jsou rozpuštěny ve vodě. Přísada ke snížení objemové hmotnosti.Ve vodě nerozpustná.
LINALOOL  LinaloolDeodorační přísada.Přirozeně se vyskytující alkohol, obsažený v některých květinách.
CARBOXYMETHYL CELLULOSE,
Na-SALT
karboxymethyl-celulózazabraňuje zpětnému usazování špínyTaké v potravinář-ství jako stabi-lizátor zmrzliny, označení E466.
SODIUM POLYACRYLATE (Structurant) polyakrylát sodnýPojivo, filmotvorná přísada. Vodní zámek „Water-Lock“, absorbuje vodu až o 300 násobku své hmotnostiObsažen v jedno-rázových plen-kách. Ropný derivát.
složení pracích prášků

Na stránkách výrobců lze dohledat konkrétní složení jejich produktů podle Nařízení 648/2004Sb., o detergentech:

Ariel Professional Formula (Procter & Gamble, info-pg.com): Sodium Sulfate, Sodium Carbonate, Sodium Carbonate Peroxide, Alkyl Benzene-sulfonate, Sodium Chloride, Sodium Silicate, TAED, Zeolite, Bentonite, Aqua, Modified Polycarboxylate, Citric Acid, Cellulose Gum, Silica,Tetrasodium Etidronate, Brightener, parfum, Sodium Soap, Anionic modified polyester, Sulfuric Acid, Disodium Distyrylbiphenyl Disulfonate, Fatty acids, Sodium Glycolate, silicone compound, Sodium polyacrylate, Protease, Microcrystalline Cellulose, Polyvinyl alcohol, Titanium Dioxide, Polyethylene Glycol, Dodecylbenzene Sulfonic Acid, Lipase, Ethoxylated toluidine, Sucrose, Trideceth, Amylase, Mannanase, Kaolin, PEG-80, Colorant 1, Colorant 2, Colorant 3, colorant 4

Persil Color Sensitive (Henkel, mysds.henkel.com): Sodium Sulfate, Sodium Carbonate, Alkyl Benzene-sulfonate, Na-Silicate, Citric Acid, Alcohols, Sodium Polycarboxylate, Aqua, Carboxymethyl cellulose, Na-salt, Silikat Zeolith, Tetrasodium etidronate, Sodium bicarbonate (jedlá soda), starch (škrob), Polyethyleneglycolterephthalate, fatty acid, vinylpyrrolidone, parfum, Protease, colorant, Lipase, Amy-lase, Cellulase, Mannanase.

Ecover Bio Washing Powder (Ecover, ecover.com): Sodium sulfate, Sodium carbonate peroxide, Zeolite, Aqua, Sodium alkyl sulfate, Sodium carbonate, Laureth-7, TAED, Sodium citrate, Fatty acids, Sodium polyaspartate, Sodium carboxymethyl starch, Sodium silicate, Sodium chloride, Parfum, Cellulose gum, Limonene, Dextrin, Cellulose, Kaolin, PEG, CI 77891, Linalool, Subtilisin, Magnesium sulfate, Sucrose, Lipase, Amylase, Cellulase, Mannanase

Ve všech prostředcích je nejvíce plnidla – síranu sodného. Také ostatní položky se opakují a to i v bio prostředku (ten navíc obsahuje průmyslový tenzid, nespecifikovaný parfém, nevhodný PEG a také barvivo).

Čím se (po)pereme

Z výše uvedeného je zřejmé, že nejvíce si v pracím prášku kupujeme plnidlo – síran sodný (Sodium Sulfate). Jak už zde bylo několikrát uvedeno, ten nemá na vyprání žádný vliv. Pouze nafukuje obal a odlehčuje naší peněžence (a zasoluje půdu i vodu). Je na zvážení každého, jestli potřebuje také další „bonusy“ – umělé vůně, barviva (coloranty a CI), optické zjasňovače, ropné deriváty a další.

Jak vyprat

Principem praní je převedení nečistoty z prádla do prací lázně (= do vody). Pro schopnost „navázat se na špínu“ využíváme povrchově aktivní látky, jednodušeji řečeno tenzidy (nebo také saponáty či detergenty).

Jejich nejznámějším zástupcem je mýdlo.

Mýdlo pere nejlépe v měkké a zásadité vodě.  (To je voda s nízkým obsahem rozpuštěných minerálů a s pH nad 7). Skutečně měkká je jen dešťová voda (ale ta je zase kyselá). Proto se do prášku přidávají další složky na změkčení a úpravu pH vody: prací soda, fosfáty, zeolity, křemičitany, kyselina citrónová.

Mýdlo v prášku nahrazují umělé tenzidy vyrobené z ropy (alkyl-benzen-sulfonany, alkylsulfáty a jiné), které jsou levné na výrobu, účinné a obtížně biologicky odbouratelné.

Pokud přesejete prací prášek na jednotlivá zrníčka, zůstane skutečně účinná složka: prací soda a saponát.

Jak rozesmát babičku

Prababička by nechápala, proč jste tak dlouho hledali něco, co ona používala léta.

Abyste si před ní napravili reputaci, přidejte pár vychytávek, které zaručeně neznala. Třeba kyslíkové bělidlo, esenciální olej nebo aktivátor bělidla.

Asi už tušíte,  jak namíchat babiččin vylepšený domácí prášek na valchu i automatku. Přečtěte si to v dalších dílech pracího seriálu: