Které saponáty v šamponech jsou (ne)dráždivé?

Znáte sladký šampon? Přírodní cukerné saponáty z rostlin jsou vhodné i pro citlivou (dětskou) pokožku, šetrně myjí a v přírodě se snadno rozloží. Jejich opakem jsou průmyslová pěnidla, které vás umyjí doslova až na kůži. Nejsou k hygieně úplně vhodné, ale jejich výroba je snadná a levná a proto je výrobci stále rádi používají. Jak se orientovat v nabíce saponátů a jak vybrat ten správný šampon? Přečtěte si.

Složení šamponu

Až 70% je voda. Účinnou mycí složkou jsou tenzidy (saponáty), které tvoří zhruba 20% objemu. To, co bývá zobrazeno na obalu a má dodat zdání přírodního produktu (krásné květy, listy bylin, přírodní oleje a podobně), většinou tvoří téměř zanedbatelný podíl, klidně to může být i méně než 1% obsahu.

Podle obrázku na obalu vybírejte dětem knížky, kosmetiku volte podle skutečného složení.

S rozklíčováním „jedů“ vám pomůže článek Tahák do kapsy: čemu se vyhnout v kosmetice. V této kapitole se věnujeme saponátům nebo-li tenzidům.

Saponáty – když čistá voda nestačí

Tenzid neboli saponát je povrchově aktivní látka, kterou používáte v čistících a mycích prostředcích. Díky nim můžete smíchat jinak nemí-sitelné kapaliny (vodu a olej = mastnotu z vlasů nebo flek na triku), takže špína se uvolní do vody a může být odplavena pryč. Čistá voda má také (omezenou) čistící schopnost. Příkladem saponátu je mýdlo.

I. Příznivé saponáty

Většinou se jedná o amfoterní a neionogenní  = k pokožce šetrnější tenzidy. Jsou vyrobené z rostlinných zdrojů – nejčastěji z kokosového (palmového) tuku, z glukózy (třeba z kukuřičného škrobu), ale mohou být i z pšenice.

  • Jsou snadno biologicky odbouratelné.
  • Čistí bez zbytečného odmašťování a vysušování, jsou vhodné i pro citlivou a dětskou pokožku. Výrobci je někdy přidávají jako doplňkové tenzidy pro snížení negativních účinků nevhodných saponátů (SLES, SLS – viz dále).
  • Najdete je v biokosmetice a některé z nich splňují ekocertifikaci NaTrue, BDIH a Ecocert.
Glukosidy – cukerné tenzidy
  • Alkyl Glucoside
  • Capryl Glucoside  – kaprylové glukosidy
  • Coco Glucoside – často v kombinaci s Cocamidopropyl Betaine (viz dále)
  • Decyl Glucoside – vynikající pěnivost a dobrá snášenlivost pokožkou, často s Cocoamidopropyl Betaine (zlepšuje pěnu)
  • Lauryl Polyglucose
  • Lauryl Glucoside

Mohou být také z kokosového (palmového) oleje nebo z obilnin

  • Di/Sodium Cocoyl Glutamate (certifikace NaTrue, BDIH a Ecocert)
  • Sodium Cocoamphoacetate
  • Sodium Cocoate
  • Sodium Cocoyl Glutamate
  • Sodium Cocoyl Hydrolyzed Wheat Protein – Hydrolyzovaný pšeničný protein, může vadit lidem, kteří mají alergii na lepek
  • Sodium Lauroamphoacetate (SLAA)
  • Sodium Lauroyl Glutamate
  • Sodium Lauroyl Sarcosinate
  • Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSA)

II. Mírně dráždivé saponáty

Jemné čistící prostředky z rostlinných zdrojů, ale v některých přípa-dech mohou mírně dráždit pokožku citlivějších jedinců.

  • Cocamidopropyl Betaine (CAPB) / Coco-Betaine/ Betain – syntetický levný tenzid odvozený z kokosového oleje, méně účinný, proto se používá v kombinaci se silnějšími tenzidy. Má mírně stahující účinek a někdy může způsobovat alergické reakce. Proto méně vhodný pro citlivou pokožku.
  • Cocamidopropyl Hydroxysultaine – podobný CAPB, ale má odlišné chemické vlastnosti a je účinnější, ale dražší než CAPB.
  • Sodium Coco Sulfate – jemnější varianta Sodium Lauryl Sulfate (SLS) – viz níže.

III. Nevhodné saponáty

Většinou se jedná anionaktivní a kationaktivní tenzidy. Jsou velmi levné a účinné (dnes tvoří 70 % světové produkce). Hodně pění, ale nadbytečně odmašťují (vysušují) pokožku. Najdete je v šamponech, mycích gelech, ale i v zubní pastě, barvě na vlasy, krému na ruce nebo v tekutém prostředku na praní i ruční mytí nádobí.

Tyto látky raději používejte jen v produktech, které se oplachují. Po-kud zůstávají na pokožce, měly by mít koncentraci maximálně 1%, ale přesnou koncentraci ve výrobku se spotřebitel většinou nedozví. Dlouhodobé užívání způsobuje změny hydro-lipidového filmu (ochranný kyselý plášť pokožky) a zhoršuje ekzémy, afty, akné i lu-penku.

  • Sodium Lauryl Sulfate (SLS) – výborně pění, má nízké výrobní náklady a proto je hodně rozšířený, dlouhodobé užívání vy-souší pokožku i vlasy, je více dráždivý (už od koncentrace 2%) než SLES.  Může zhoršit kvalitu vlasů a nebo jejich vypadávání. Zhoršuje atopický ekzém. Snadno prostupuje kůží a dostává se až do krevního oběhu. Podporuje také vstřebávání dalších (i negativních) látek, které jsou součástí produktu. Nesmí být v dětských šamponech.
  • Sodium Laureth Sulfate (SLES) – je méně dráždivý než Sodium Lauryl Sulfate (SLS), má nízké výrobní náklady a výborné pěnící vlastnosti, u citlivých jedinců může vyvolat přesušení vlasové pokožky, vypadávání vlasů nebo tvorbu lupů.
  • Ammonium Lauryl Sulfate (ALS) – odvozený od Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
  • Ammonium Laureth Sulfate  – tenzid odvozený od SLES
  • Sodium Myreth Sulfate (SMS) – velmi podobný SLES (podobná i jeho potenciální dráždivost)
  • Cocamide MEA – nevhodný zastaralý tenzid, podezřelý z karcinogenity.

Téměř všechny šampony z běžné produkce obsahují SLS a SLES a nebo jejich deriváty. Používali a používáme je občas všichni. Neznám nikoho, kdo by zemřel na mytí vlasů :-). Přesto ale nepodceňujme dlouhodobý vliv škodlivin z kosmetiky. Všichni máme možnost výběru. Podporujme fér výrobce a mysleme na své zdraví.

Mohlo by vás také zajímat: