Porovnejte složení pracích prášků: vyberte ten nejlepší

prací prostředky na praní prádla

Jaký je rozdíl mezi pracími prášky? Věděli jste, že nejvíce si v prášku kupujete přísady, která vůbec neslouží k praní? Je bio prostředek skutečně ekologický nebo je to jen marketingový trik, jak zákazníkům zdůvodnit vyšší cenu? Vyplatí se kupovat produkty známých značek nebo výrobci profitují na naší nevědomosti? Kde zjistit přesné složení komerčních pracích prášků? Rozklíčujte složení pracích prášků a zjistěte co musí obsahovat ten nejlepší.

Čím krmíte vaši pračku?

Zjistit složení pracího prostředku je docela fuška. Na obalu jsou většinou uvedeny obecné popisy typu „aniontové povrchově aktivní látky, fosfonáty a bělicí činidla“. Pokud chcete znát přesné chemické složení, zajímá vás Karta výrobku, povinně umístěná na oficiálních stránkách každého producenta.

Najít tyto materiály není úplně jednoduché a na rozklíčování někdy skoro potřebujete doktorát z chemie.

Jestli se tím nechcete prokousávat jako sedláci kaší, můžete si přečíst srovnání dvou běžně prodávaných pracích prášků zde:

Marketingové informace a složení udávané výrobcem:
Univerzální prací prostředek Persil Sensitive pro citlivou pokožku, který zároveň bez kompromisu odstraní i ty nejodolnější skvrny. Speciálně vyvinut pro tu nejjemnější dětskou pokožku. Neobsahuje žádná barviva a jeho parfém byl speciálně vyvinut tak, aby nedráždil citlivou pokožku. Receptura Persil Sensitive je obohacena o mikroperličky s extrakty Aloe Vera, které se během pracího procesu rozprostřou na oblečení a zůstávají na něm i po vyprání.
Složení uvedené na obalu: 5-15 % aniontové povrchově aktivní látky, bělicí činidla na bázi kyslíku, <5 % neiontové povrchově aktivní látky, polykarboxyláty, fosfonáty, zeolity, enzymy, optické zjasňovače, Parfém. Cena poplatná prvnímu vydání článku 🙂
Marketingové informace a složení udávané výrobcem:
Pro efektivní praní bílého i barevného prádla celé vaší rodiny. Ecover Bio prací prášek byl pozměněn tak, aby podával skvělé výsledky i při 30°. Jemně parfemován přírodními esencemi. Vyroben z rostlinných zdrojů a nerostných látek. Není testován na zvířatech. Koncentrované složení z jednoho balení vyperete až o 4 várky prádla více.
Složení uvedené na obalu: 15 – 30 % aniontové tenzidy, zeolit, bělící látka na bázi kyslíku; 5 – 15 % neiontové tenzidy, křemičitan sodný; < 5 % mýdlo, bělící aktivátor, polypeptidy, celulózová guma, parfém, síran sodný, glukonát sodný, hydrogenuhličitan sodný, citrát sodný, enzymy.

Přesné složení: Produktová karta výrobku

Je zajímavé, že obaly zdobí fotografie šťastných miminek, stylizované květy a líbivé marketingové fráze, ale složení produktu zde uvedeno není. Pokud trváte na tom, že vás tato drobnost zajímá, hledejte a pátrejte na internetu. Produktové karty výrobku musí povinně uvádět všichni poducenti. Ani na oficiálních webech není jednoduchý prolink na složení, ale pokud vytrváte, můžete najít třeba níže uvedené. Chemické látky jsou řazeny sestupně podle množství. Co je uvedeno na prvním místě, toho je v prášku nejvíce, nejméně je naopak poslední položky:

Produktové karty pracích prášků:

Persil Sensitive – Produktová karta
Ecover – Produktová karta

Prací soda nebo soda na praní?

Z porovnání dvou různých pracích prostředků plyne zajímavé zjištění. Ačkoliv Ecover je deklarován jako ekologicky šetrný (za což si výrobce nechá bohatě zaplatit), jeho složení se v podstatě neliší od standardního Persilu. Základem je v obou případech sodium carbo-nate (prací soda) a sodium carbonate peroxide (perkarbonát sodný) – bělidlo. Jako bonus je (opět shodně u obou) aktivátor bělidla (TAED). Všechny tyto složky seženete bez problémů na internetu a za čtvrtinovou cenu.

Další účinnou látku kupovaných pracích prostředků jsou tenzidy (alkyl benzene sulfonate × alkyl sulfate), známé také jako saponáty. Také jejich levná a účinná náhražka existuje.

Lepší nežli pytel síry: správně zralé mléčné sýry

V obou komerčně produkovaných prostředcích tvoří největší podíl sodium sulfate (síran sodný) – je uvedený na prvním místě, tedy je ho v produktu nejvíce. Přitom se jedná o látku, která nemá na praní žádný vliv, jen pěkně nafukuje obal. Je to obyčejné plnidlo.

Další přísady by se daly nazvat jako pomocné: změkčovače vody – zeolity (silikat zeolith × zeolite), enzymy (odstraňují skvrny, ale záleží na jejich množství a také na prací teplotě, nad 40oC je jejich účinek zanedbatelný) a také parfémy a zjasňovače (jedná se chemicky velmi stabilní látky, které ve vláknech prané textilie zůstávají i po vymáchání prádla a mohou způsobovat dermální alergie.)

Posledně jmenované substance obsahuje hlavně komerční Persil, ačkoliv Ecover také uvádí blíže nespecifikovaný „parfum“.

Ekogicky s rozvahou a odvahou

Má tedy smysl kupovat (ekologický) prací prášek? Proč si nosit do-mů pytle síranu za přemrštěnou cenu? Jaké jsou alternativy a který prostředek je nejen účinný, ekologický a navíc i levný?

Zjistěte více v dalším dílu tohoto seriálu. Možná si po jeho přečtení vyhrnete rukávy a namícháte si vlastní domácí prostředek na praní. Chcete přece vybílit (bílé) prádlo a ne vaši peněženku.

Zdroje údajů: oficiální stránky výrobců a prodejců (e-shopy).

Přečtěte si také: