Přírodní mýdlo nebo šampon z drogerie? Je pH 5,5 zárukou dobrého prostředku?

Také jste (jako děti) jedli (jahodovou) zubní pastu? 🙂 A co takhle pleťový krém k večeři? Nebo snad mytí vlasů prostředkem na nádobí? Denně na sebe (ale i do sebe) aplikujeme asi sto sedmdesát různých chemikálií. Většina z nich je zabalena do líbivých designových obalů. Správná otázka ale zní: co je uvnitř? Je to pro nás a naše děti dobré? Jakou drogerii používáte vy? Přečtěte si, proč je dobré sledovat místo reklamy obsah produktu a čemu se raději vyhnout.

Máma mydlí Máju mýdlem!

V záplavě reklamy na sprchové gely a šampony to vypadá, že lidé už mýdlo ani nepoužívají. Nicméně v mojí soukromé anketě Jak vybíráte drogerii a kosmetiku uvedlo 38 z 84 (tedy 20%) dotázaných, že se stále a s oblibou mydlí klasickým tuhým mýdlem.

Magická formule 5,5

Výrobci tekutých mycích prostředků uvádějí jako hlavní přednost svých produktů kyselé pH. Většinou kolem hodnoty 5,5 (mírně kyselý). Což je zhruba i pH hodnota lidské pokožky.

Oproti tomu mýdlo má nejčastěji pH kolem 8 (slabě zásadité).

Zákazník by se ale měl ptát, jestli je kyselé pH skutečně jedinou a nejdůležitější vlastností dobrého mycího prostředku ? ? ?

Na rozdíl od „správného“ pH se už výrobci nechlubí, že do šamponů, tekutých mýdel a další osobní kosmetiky přidávají:

  • potencionálně rakovinotvorné látky (například BHT, Cocamide DEA, DMDM Hydantoin, halogenderiváty, …),
  • hormonální rušiče a konzervanty (parabeny, Triclosan, Phenoxy-ethanol),
  • ropné deriváty (Polyethylene Glycol PEG),
  • totální odmašťovače (=povrchově aktivní látky), které najdete (ve vyšší koncentraci) i v jaru (SLS, SLES).

Více si můžete přečíst v článcích Je váš šampon jedovatý? nebo Nebezpečně krásná: jedovatá kosmetika.

Jak jednoduché, jak krásné?

Na výrobu domácího mýdla vám stačí olej, hydroxid sodný a voda. Pokud si pořídíte speciální oleje (například ricinový, jojobový, kokosový a další), získáte luxusní přírodní péči pro vaše tělo nebo dokonce i vlasy. Pokud mýdlo spotřebujete do cca čtyř až šesti měsíců, není potřeba přidávat žádné konzervanty. Na mytí kštice můžete zkusit tuhý šampon – BAR na vlasy.

Ohebné pH [péhá]

Ohledně správného lidského pH najdete několik teorií. V jedné z nich se třeba můžete dočíst, že pokožka je kyselá, protože přes ní organi-zmus odplavuje nadbytečné kyseliny. Mytí v kyselých prostředcích (s pH kolem 5,5) tuto vylučovací schopnost narušuje.

Máma myje Máju jarem?

děti mají čistou duši a jemnou pokožku 🙂

Komerční prostředky obsahují z 90 % průmyslové odmašťovače: Laurethsulfát sodný (SLES) a Laurylsulfát sodný (SLS). Tyto látky najdete jak šamponech, tak i v prostředcích na nádobí (nebo zubní pastě). Liší se jen koncentrace. Jejich pravidelné používání odstraňuje z pokožky ochranný film (poznáte podle pocitu „suchých rukou“) a „otevírá“ kůži dalším chemikáliím, rovněž obsaženým v produktu (například zmíněným konzervantům).

Jak uvádí profesorka Strunecká v publikaci Doba jedová, ženy v průměru používají: 12 přípravků za den (to je asi 168 různých chemikálií denně).

Paranoa? Akta X? Chocholoušek?

Tyto informace neznamenají, že si přestanete mýt ruce na veřejné toaletě nebo podáte výpověď, protože zaměstnavatel používá nevhodné mýdlo 🙂 Možná ale stojí za úvahu, zkusit tam, kde to můžete ovlivnit – doma – používat prostředky informovaně a uvážlivě. Nepodporovat svými penězi nepoctivé výrobce a nefér nadnárodní koncerny. Rozhodnutí je na každém z nás. Postupně tak můžeme změnit nabídku toho, co najdeme v obchodech ..

Jaká je vaše zkušenost? Pro více informací si můžete přečíst také další články na Mamavizi.