Tahák do kapsy – čemu se vyhnout v kosmetice

Staňte se chemikem amatérem a ohromte známé svou znalostí kosmetických přísad. Budete vědět, které látky jsou pro péči o tělo vhodné a kterým je lepší se raději vyhnout. V článku najdete nevhodné přísady srovnané podle negativního vlivu a oznámkované jako ve škole. S tahákem do kapsy se už mezi regály obchodů neztratíte. Poznejte své nepřátele: nejvíc nebezpečné přísady v kosmetice.

Jedem s jedem

Množství povolených látek v kosmetice čítá tisíce položek. Kdo se v tom má vyznat? Není divu, že většina kupujících rezignovala a vybírá na doporučení v reklamě, podle ceny, obalu nebo třeba vůně. Jenže mají výrobci a zákonodárci skutečnou vůli a znalosti při uvádění jednotlivých prostředků na trh? Svěříme jim zdraví našich dětí i to svoje?

V níže uvedeném taháku jsou vybrané přísady, které:

  • patří mezi nejvíce nebezpečné,
  • najdete v běžně prodávané kosmetice a drogerii.

Hodnocení nebezpečnosti je jako ve škole: 1 až 5, přičemž nejlepší je stupeň 1 výborný (většinou přírodní látky). Tyto kladné a (ještě) přija-telné látky (stupeň 1 a 2) zde uvedeny nejsou. Tabulka uvádí přehled těch nejhorších (šm)éček, které nám výrobci, v líbivých dózách a ba-revných reklamách, denně servírují.

Hodnocení nebezpečnosti zohledňuje:

  • Působení na lidské zdraví a životní prostředí,
  • původ látek (přírodní × umělý),
  • vhodnost užití při péči o tělo.
Stupeň nebezpečnostiChemická skupinaNázevPoznámka
3silikony (mají koncovky –cone,
conol, –siloxane)
Amodimethicone, Dimethicone, Dimethiconol, Cyclopentha-siloxane, Triphenyl Trimethicone a další.Umělé vosky,  v nadbytku zhoršují kvalitu vlasu, nelze je vymýt ani biologicky odbourat-


4syntetická barvivaCI (colour index) CI 10006 – CI 74260 – několik set různých barevNejvíce nebez-pečná jsou azo-barviva a aroma-tické aminy (z ropy, pravdě-podobně rako-vinotvorné).
4SLES & SLS     agresivní tenzidySLES  Sodium Laureth Sulfate, SLS Sodium Lauryl SulfateVysušují pokožku, odstraňují ochran-ný kožní film, čímž usnadňují absorp-ci dalších (i nega-tivních) látek do těla.
4PPG a PEG glykolyPPG Polypropylen-glykol
PEG Polyethylen-glykol
další názvy (obsa-hují –eth, např. Laureth-4)
Emulgátor, zahu-šťovadlo, změk-čovadlo.
4EDTAEDTA kyselina ethylen-diamin-tetraoctová a její sodné soliChelační a konzervační činidlo.
4Parabeny

Metylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, ButylparabenKonzervanty, silně alergenní, ovli-vňuje v těle hor-monální rovno-váhu (vliv na plo-dnost), potencio-nálně karcinogen-ní.
4PhenoxyethanolFenoxyethanolKonzervant. Jed.
4DMDM a MDM HydantoinDMDM a MDM Hydantoinkonzervant/antioxidant, uvolňuje formaldehyd
4-1-Naphthol (2-Naphthol)1-Naftol (2-Nafthol)Barvící látka na vlasy, alergující, jedovatá.
4-Nordihydroguaiaretic AcidKyselina nordihydro-guaiaretováAntioxidant, způsobuje dermatitidy a ekzémy.
4GlutaralGlutaralKonzervant, uvolňuje rako-vinný formaldehyd
4MEA & DEA  ethanolaminyCocamide MEA
Cocamide DEA
Zastaralý tenzid.
Rakovinotvorný emulgátor.
5Halogenderiváty (bromo-, jodo-, chloro-)Chloromethyl-isothiazolinone (CMIT, CMI, MCI),
Methylchloro-isothiazolinone, Bromochloro-phene, Dichloro-benzyl Alcohol, Chlorhexidine Digluconate
a další.
Silně alergenní konzervanty, některé uvolňují rakovinotvorný formaldehyd.
5Butoxydiglykol ButoxyethanolButoxy diglykol
Butoxy ethanol
Rozpouštědlo, glykoléter.
5Benzethonium ChlorideBenzetonium-chloridKonzervant, pravděpodobně karcinogenní.
5Ethylhexyl TriazoneEtylhexyl triazanochranný faktor proti UV záření.
5FormaldehydeFormaldehydKonzervant, jed, alergen, proká-zaně rakovino-tvorný.
5GlyoxalGlyoxalKonzervant.
5MethanolMetanolRozpouštědlo.
5BHA  &  BHTButyl Hydroxy Toluene Anisol

Butyl Hydroxy Toluene
Karcinogenní antioxidant.
5TriclosanTriclosanChlorovaný kon-zervant, poškozuje vnitřní orgány, ne-lze biologicky od-bourat.
5-Phenyl Mercuric AcetateFenylrtuťnatý acetátKonzervant, ex-trémně jedovatá sloučenina rtuti.
Pozn. Formaldehyd byl Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC) uznán jako prokázaný karcinogen. Tato látka se může uvolňovat z jiných chemických látek (například z DMDM, glutaralu a některých halogenderivovaných sloučenin), takže jej ve složení ani nenajdete.

Konkrétní důvody, proč se jednotlivým přísadám máte vyhnout, naj-dete v článku Nebezpečně krásná: jedovatá kosmetika.

Systém hodnocení převzatý od Ing. Víta Syrového z publikace Tajemství kosmetiky, kde najdete další látky a informace.

Čím se (ne)mýt

Pokud si podle tohoto taháku porovnáte složení kosmetiky z běžné drogerie, asi budete dost hodně zklamáni. Ani dermatologické testy nebo nákup v lékarně vám nezaručí, že se jedná o kvalitní výrobek. Většina produktů (mnohdy i od známých značek) obsahuje minimálně jednu složku ze skupiny „špatných až nepřijatelných“. Dva příklady na ukázku:

Skutečně produkt testovala Lékařská fakulta Univerzity Karlovy? Tento březový šampon obsahuje mimo jiné rakovinotvorný Cocamide DEA a vysoce alergenní halogenovaný konzervant 2-Bromo-2Nitropropane-1,3Diol, ze kterého se uvolňuje formaldehyd. Všechny tyto chemikálie jsou hodnoceny za 5 (=nepřijatelné). Ani ostatní složky (Laureth Sulfate (=SLES), PEG, umělá parfemace) nejsou organizmu příznivé látky. Zajímavé je i to, že výsledná barva (zelená) byla složena z modrého a žlutého barviva.
Tento krém určený pro citlivou dětskou pokožku seženete nejčastěji v lékárně. Při jeho aplikaci mažete své dítě produkty z ropy (petrolatum – vazelína a parafín, oba hodnoceny za 3), přidáte několik syntetických PEG emulgátorů (hodnoceny za 4) a navrch jedovatý konzervant Phenoxyethanol (za 4).

Jak zní kouzelná mantra všech svéprávných zákazníků?

Číst složení, číst složení a zase číst složení :-D. S tahákem z Mamavize už víte, čemu se vyhnout.

Bu-bu-bu-budoucnost?

Konec strašení 🙂 Pokud vás tento článek přivedl k myšlence, že možná stojí za to, přečíst si občas složení (nejen kosmetiky), pak splnil své určení. Protože jen informovaný spotřebitel podporuje svými penězi poctivé výrobce – a to bez ohledu na reklamu nebo známou značku.

Dnes se už dají nakoupit prostředky, které výše uvedený chemický koktejl neobsahují. Mohou být dokonce cenově srovnatelné s běž-nými produkty, jejichž výrobci investují více do inovativního obalu a drahé reklamy, než do vlastního obsahu. Docela ráda nakupuji v dm drogerii jejich certifikovanou přírodní kosmetiku alverde, která je důkazem, že eko-věci nemusí být předražené. Mnoho dobrých zna-ček se dá pořídit na internetu (osobně mám ráda šampony od Faith in nature a Urtekram.) Ale určitě existuje plno dalších fajn výrobků, které budou vyhovovat právě vám.

Další možnou alternativou, kterou lze situaci řešit, je vlastní výroba. Nejen na stránkách mamavize najdete plno receptů. Z eko-webů a eko-shopů se za poslední dekádu stává hit.

Pravdou je, že doma se dá vyrobit téměř cokoliv, většinou i celkem jednoduše a skoro vždy levněji. Začněte třeba pracím práškem, zkuste tuhý šampon nebo domácí mýdlo.

Jaká je vaše zkušenost s produkty z běžné drogerie? Máte na něco alergii? Sledujete složení kosmetiky? Vyrábíte si domácí drogerii? Máte nějaký oblíbený bio obchod? Sdílejte své zkušenosti.

Mohlo by se vám také líbit: