Jak na to: skvrny na prádle

Slavný „Pinkertonův šampion v odstraňování skvrn“ z povídky Strašidlo Cantervillské asi doma nemáte. Co používal na prádlo Jack Rozparovač a jak Manka bělila košile pro Rumcajse? Existuje vůbec něco jako univerzální čistič fleků? Jaké jsou typy znečistění a jaké na ně zabírají metody? Umíte prát na 3E: efektivně, ekonomicky a ekologicky? Ověřte své znalosti z odstraňování skvrn z prádla a využijte v praxi.

V televizní reklamě modelkoidní matka chválí své dvě děti, jak se krásně zamazaly. Má totiž super prostředek na skvrny. Do pračky strčí oblečení malého kominíka, ale vytáhne mlynářovo. Asi jste už zjistili, že svět má více barev než jen černou a bílou.

Univerzální odstraňovač skvrn neexistuje

Důvod je nasnadě: na různé fleky platí různé způsoby odstranění. Čím jednu skvrnu vymažete, tím jinou můžete do látky zaprat. Abyste se zbavili špíny, musíte vědět z čeho vznikla:

Dělení skvrn

  • Rostlinné – šťávy (džusy) z ovoce a zeleniny, káva, čaj a kakao, tráva.
  • Mastné (olej, tuk) – omáčky, polévky, máslové zákusky, ale i make-up a průmyslová maziva (řetěz na kole).
  • Pigmentové – saze, hlína, rez, čokoláda, rtěnka, krev.

Ta špína musí pryč!

Na rostlinné fleky potřebujete bělidlo. Bělidlo obsahují pouze sypké prací prášky nikoliv tekuté prostředky (gely). Na tuhle skvrnu použijte bílou sílu (perkarbonát sodný), který vám zbyl z přípravy domácího pracího prášku. Nebo i běžný prací prášek na bílé prádlo z obchodu, který bělidlo obsahuje také, ale v menší koncentraci. Nechte působit alespoň půl hodiny, lépe přes noc. Pak vyperte. Máte-li možnost, nechte bílé prádlo bělit na slunci. Jako Manka v lese Řáholci.

Mastnotu vám z prádla „vytáhne“ prací soda (také obsažena v sypkém prášku) v kombinaci s horkou vodou (60°- 90°C), pokud teplotu vydrží také prádlo. Stálobarevné látky můžete před praním namydlit žlučovým mýdlem. První pomoc: kapka „jaru“ přímo na skvrnu.

Pigmentové znečištění je nejodolnější. Použijte zbraně nejsilnějšího kalibru: enzymy, bělidla a mlácení (= mechanický pohyb – v ruce nebo v pračce). Opět platí, že tuto proceduru musí přežít i oblečení a jeho barvy. Odstranění skvrny vytvořením díry nikoho neoslníte :-).

Zásada platná vždy: Nenechte skvrnu zaprat!

Dostaňte znečištění pryč co nejdříve a co nejvíce to půjde. Ideálně ještě před tím, než prádlo strčíte do pračky! Použijte prací sodu (alternativně prášek do pečiva) nebo bělidlo (perkarbonát) nebo zkuste žlučové mýdlo (obsahuje enzymy). Nechte působit, čím déle tím lépe.

! Tyto prostředky a metody nejsou vhodné pro jemné materiály (hedvábí, vlna) a nestálobarevné oblečení.

Jak vyprat krev?

Jack Rozparovač měl z profesních důvodů vždy při sobě nějaké to žlučové mýdlo. Jen asi neměl vždy čas sledovat správnou teplotu vodní lázně, na což si dobrá pradlenka potrpí. Krev pere zásadně ve studené vodě, ví, že ta horká ji zafixuje do vlákna. Pokud použije prášek s enzymy (žlučové mýdlo), hlídá teplotu do 40°C, jinak si bio-pomocníky uvaří.

Profi odstraňovače skvrn – snadno, rychle, bez výsledku?

Možná vám výše uvedené postupy přijdou archaické a příliš jednoduché. Přece stačí na skvrnu nalít (nasypat) nějaký komerční výrobek – a je to (?)

Doporučuji článek Když skvrny nemizí časopisu D-Test. Již název dává tušit, jak dopadlo všech osm hodnocených „profi skvrnobijců“. Jejich čistící efekt je více než sporný: fleky odstraňují srovnatelně jako samotný prášek – nebo i hůře.

Jejich (zbytečným) používáním několikanásobně zvýšíte koncentraci biologicky nerozložitelných látek, které odtékají z vaší domácnosti.

 Co na skvrny platí?

  • Jednejte rychle – nenechte skvrnu zaschnout nebo zaprat.
  • Přesně zacilte  – hodně špinavé oblečení namočte celé, malé plochy zakápněte / zasypte / namydlete.
  • Buďte připravení – mějte doma bělidlo (perkarbonát), prací sodu i žlučové mýdlo. Alternativně použijte kypřící prášek a na mastné skvrny „jar“.
  • Chraňte barvy – než aplikujete cokoliv, vyzkoušejte stálobarevnost na méně viditelném místě.
  • Prodlužte dobu praní – nechte špínu odmočit, dejte účinným látkám šanci pracovat pro vás.
  • Perte v dobrém pracím prostředku – s účinnými složkami, čtěte složení kupovaných pracích prášků, viz tady
  • Přidejte vodu  – máchání navíc pomůže lépe odplavit špínu pryč.

Souhlasíte, že některé fleky nejde odstranit bez porušení podstaty vlákna? 🙂 Jakou skvrnu považujete za nejobtížněji vypratelnou? Sdílejte svoje zkušenosti.

Mohlo by vás také zajímat: