Nebezpečně krásná: jedovatá kosmetika

Podle lékařů má třetina obyvatel Čech nějaký typ alergie a počet alergiků každý rok stoupá. Vliv na to má znečištěné životní prostředí, průmyslově upravená strava a v neposlední řadě také používání chemických prostředků v domácnosti a k osobní hygieně. Přičemž zhruba šedesát procent toho, co si nanášíme na tělo, se dostane pod kůži. Máme nějakou šanci to ovlivnit?

Kdo není alergik, není Čech?

Nedávno mě zaskočil dotaz od známé: „Cože, ty ještě nemáš alergii na lepek?“ Než jsem se stihla zastydět, vysvětlila mi, že už dávno není otázkou, jestli onemocnění získám, ale kdy se projeví. Další, ekologicky konspirační teorie (nejen) k lepku, najdete zde. K zamyšlení nad výše uvedeným to ale stačí i tak.

Žijeme v toxickém životním prostředí

Člověk si dlouhodobě vytváří toxické životní prostředí. Některé věci ovlivníme těžko (stěhovat se za čistým vzduchem do hor asi bude málokdo). Jiné ale máme v plné kompetenci sami. Ať už je to výběr večeře, partnera nebo kosmetiky 😊. Přitom právě látky používané v domácnosti a k osobní hygieně patří mezi nejvíce podceňovanou oblast. Pojďme se na to podívat blíže.

Myslíte si, že dávky problematických chemikálií, které získáte z kosmetiky, jsou zanedbatelné a nemá smysl je sledovat?

  • Na trhu existuje více než pět tisíc různých přísad používaných v drogerii. Hodnocení jejich vlivu na lidské zdraví bylo provedeno jen pro asi tři tisíce z nich.
  • Málokterá z těchto studií byla dlouhodobá. A žádná nemohla zahrnout kumulativní neboli koktejlový efekt. Ten vzniká působením všech látek navzájem a ideálně by měl zohledňovat i širší souvislosti (například prostředí, interakci s léky, osobní dispozice uživatele).

Nemyj si ty vlasy jarem

Jak si můžete přečíst v dalším textu Je pH 5,5 zárukou dobrého prostředku? – není všechno zlato, co se třpytí. Mnoho výrobců raději investuje do designově vymazleného obalu než do kvalitního obsahu – viz také článek Je váš šampon jedovatý?

Nakonec zjistíte, že rozdíl ve složení šamponu na vlasy a prostředku na nádobí je často jen v koncentraci odmašťující položky Sodium Lauryl Sulfate (SLS) a Sodium Laureth Sulfate (SLES).

Nebo se dozvíte, že s vaším oblíbeným prostředkem léta užíváte

  • parabeny (konzervanty, zvyšují riziko rakoviny prsu, v těle působí obdobně jako ženské pohlavní hormony – estrogeny),
  • ftaláty – změkčovadla, uvolňují se z PVC plastových obalů, endokrinní disruptory – snižují produkci mužského hormonu testosteronu),
  • propylen glykol (PG) – zvlhčovalo v sexuálních lubrikantech, krémech, rtěnkách, deodorantech, vlhčených ubrouscích nebo fridexu.
je libo trochu fridexu na rty?

PEGy v LESe má raka?

Glykoly obecně zvyšují vstřebání látek kůží. Nejhorší je kombinace Polyethylene Glycol (PEG) a laciného pěnidla Sodium Laureth Sulfate (SLES). V prostředku, ve kterém jsou přítomny obě tyto látky, můžete čekat také extrémně toxické dioxiny. Ty ve složení výrobku ale uvedeny nejsou, protože mohou vznikat jako reakce výše uvedených látek.

Dioxiny, patří mezi nejjedovatější látky, které člověk kdy vytvořil. Byly součástí defoliantu Agent Orange, které použila armáda USA na pralesy i obyvatele během války ve Vietnamu. V zasažené oblasti Biên Hòa se ještě dnes rodí postižené děti.

Dioxiny jsou jedovaté už v nízkých koncentracích. Při dlouhodobém kontaktu vyvolávají rakovinu. Jsou dokonce pět set tisíc (!) krát více rakovinotvorné než zakázané DDT. Jak uvádí profesorka Anna Strune-cká v knize Doba jedová, dioxiny se uvolňují také z jednorázových dětských plenek, tamponů a dámských vložek, které byly běleny chlorem.

Lze pokračovat od hliníku v deodorantech až po ropné deriváty v zubní pastě. Máte chuť?

Kdo nic neví, musí všemu věřit (Jan Neruda)

My jsme zákazníci a my rozhodujete o tom, co bude v regálu našeho obchodu. Pojďme číst složení. Při výběru se můžete řídit značením na obalech – hledejte bio certifikace. Přírodní prostředky najdete už i v běžné drogerii a cenově jsou srovnatelné s průmyslovou kosmetikou. Lze vyzkoušet různé aplikace, které upozorní na nevhodné a jedovaté přísady. Můžete použít také tahák, který je dostupný na stránkách Mamavize. V neposlední řadě lze mnoho prostředků vyrobit doma. Začněte třeba s domácím pracím práškem nebo se inspirujte v seriálu o home made mýdle a přírodních šamponech na vlasy.

Bez jakého kosmetického prostředku se určitě neobejdete? Máte nějakou oblíbenou značku přírodní kosmetiky? Vyrábíte si drogerii sami? Sdílejte své zkušenosti s dalšími čtenáři Mamavize.

Mohlo by vás také zajímat:

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.