Výroba domácího mýdla – 4× recept

Vyzkoušejte čtyři recepty na domácí mýdlo. Vyrobte si to svoje: olivové, čokoládové, provensálské nebo medovo-mléčné. Zjistěte, kolik homemade mýdla získáte z jedné dávky aneb hrnečku, mýdla už je dost! Poznejte jak dlouho budete čekat než se s vlastním mýdlem poprvé namydlíte. Zažijte kreativní výrobu mýdla od základních surovin, přes výživné a vonné přísady. Přečtěte si v seriálu Domácí mýdla a přírodní šampony.

Pozor na dávkování

Na internetu najdete mnoho receptů. Vždy sledujte celkové množství tuků. V některých návodech je dávka olejů i více než dva litry. Zvažte, jestli potřebujete vyrobit 30 a více kusů mýdla najednou. I vzhledem k vysoké ceně některých olejů je lepší začít nejdříve menší várkou.

Podle níže uvedených receptů (olejů je zde celkem 500 g) vyrobíte zhruba 700 gramů surového mýdla (asi 7 kostek mýdla).

Zvýšení trvanlivosti

Pokud chcete prodloužit trvanlivost vašeho mýdla, přidejte do olejové fáze (viz předchozí kapitola) extrakt grepových jader. Na 500 g olejů vám postačí asi 4 g nebo 0,5 ml tohoto přírodního konzervantu. Seženete na internetu. Díky této účinné látce vám mýdlo vydrží víc než rok. Bez ní necelý půl rok.

Recept č.1  OLIVOVÉ MÝDLO

Surovinaváha v gramech
Voda destilovaná  190 
NaOH  72
Olivový olej250
Kokosový tuk155
Palmový tuk95
recept na olivové mýdlo
surové, čerstvě krájené olivové mýdlo

Recept č.2 PROVENSÁLSKÉ MÝDLO

Surovinaváha v gramech
Voda destilovaná  190 
NaOH 71,1
Olivový olej250
Kokosový tuk150
Palmový tuk75
Ricinový olej15
Bambucké máslo10
Provensálské bylinky dle preferencí ( na příklad tymián, oregano, bazalka, rozmarýn, majoránka, saturejka nebo levandule)
recept na provensálské mýdlo
provensálské mýdlo

⇒ nebo můžete použít recept na Olivové mýdlo a přidat do něho bylinky.

Provensálské bylinky (nebo další rostlinné esence dle vlastního výběru) dostanete do mýdla třemi způsoby. Nejčastěji ve formě esenciálních olejů (na příklad z tymiánu, levandule, šalvěje, rozmarýnu, ale i máty, růže, citrónové trávy, …). Ty přidejte do stopy (= do surového hotového mýdla) ještě před vylitím do formy.

Nebo ze vstupní destilované vody nejprve vyrobte nálev z výše uvedených bylinek (nepít!). Můžete použít sušené „koření“ i čerstvé bylinky ze zahrádky. Před použitím přeceďte a použijte stejně jako čistou destilovanou vodu. Výluh vám mýdlo zabarví (viz ilustrační obrázek).

Třetím způsobem je umlít a rozmíchat ve stopě suché přísady (opět „koření“) podle postupu uvedeného v dílu Domácí přírodní mýdlo – výroba. Pak ale počítejte, že budou v hotovém mýdlu (podle zrnitosti) působit jako peeling.

Recept č.3 ČOKOLÁDOVÉ MÝDLO S PROPOLISEM – bez palmového tuku

Surovinaváha v gramech
Voda destilovaná  190 
NaOH 70,6
Olivový olej250
Kokosový tuk150
Bambucké máslo75
Mandlový olej15
Avokádový olej10
recept na medovo čokoládové mýdlo
medovo čokoládové mýdlo

Přidejte do stopy: mleté kakaové boby (nebo kakao) + 70% čokoláda + mletý propolis + lžička mandlového oleje .

Recept č.4 MEDOVO MLÉČNÉ MÝDLO S PROPOLISEM A MĚSÍČKEM

Surovinaváha v gramech
Voda destilovaná  190 
NaOH70,5
Olivový olej265
Kokosový tuk150
Bambucké máslo40
Mandlový olej25
Avokádový olej10
Ricinový olej10
recept na medovo mléčné mýdlo
medovo mléčné mýdlo s šípky

V olejích rozmíchat (asi 2 lžíce) sušené mléko (alternativně lze i Sunar). Přidejte do stopy: nadrcené sušené bylinky měsíček + šípek (šípkový čaj) + mletý propolis + lžíce medu nakonec.

Výroba mýdel je kreativní hra. Zkuste si namíchat vlastní originální směs. Jen pozor na přesné dávkování především hydroxidu. S vý-počty správných dávek vám pomůže „mýdlová kalkulačka“ – soap calculator. Na tomto webu se dozvíte jaké bude mít vámi zvolené mýdlo vlastnosti.

Postupy, suroviny a pomůcky pro výrobu mýdla najdete v předchozích dílech: