Barvení vlasů hennou: osobní zkušenost

Hennu zná asi každý. Vlasy jsou díky ní krásně vybarvené, lesklé a zdravé, umí zakrýt i šediny – a přesto ji v běžném kadeřnictví nevedou. Jaké jsou specifika této přírodní barvy na vlasy a co brání jejímu většímu rozvoji? Proč někdy nedrží a skutečně se musí nechat působit dlouhé hodiny? Přečtěte si zkušenosti z mnohaletého věrného manželství s hennou 😊.

Co je henna?

Henovník bílý, ze kterého se henna získává, je zhruba pětimetrový keř, který roste  v tropech a subtropech Afriky i Asie. Barvivo se získává z listů, které se usuší a rozemelou na prášek. Ten má sice zelenou barvu, ale obsahuje červené pigmenty. Toto barvivo se velmi dobře váže s bílkovinami, proto je už od starověku používáno k barvení přírodních materiálů – vlasů, vousů, nehtů, kůže, ale i hedvábí a dalších textilií.

Henna je přírodní látka a jako taková vlasy regeneruje a posiluje, zlepšuje stav pokožky hlavy – snižuje tvorbu lupů, mohou jí používat alergici, vhodná je i při ekzémech a při problémy s mykózami. Má přirozeně antibakteriální a antiseptické vlastnosti.

henovník bílý

Výhody henny

  • přirozeně působící barva
  • doba působení
  • dobrá snášenlivost
  • zdravotní účinky
  • překrytí šedin
  • specifická vůně „mokré seno“

Nevýhody henny

  • přirozeně působící barva
  • doba působení
  • dobrá snášenlivost
  • zdravotní účinky
  • překrytí šedin
  • specifická vůně „mokré seno“.

Jak je z výše uvedeného patrné, co je pro jednoho výhra v tombole, druhý považuje za nechtěnou prémii. Pokud chcete výrazně jiný odstín nebo dokonce vlasy zesvětlit, henna vám nepomůže. Vaší prioritou je rychlost? Opět body získává komerční barva. Šediny lze přirozeně překrýt, zůstávají však světlejší než ostatní vlasy. Výsledný „melír“ působí velmi přirozeně. Pokud chcete mít všechny vlasy barevně stejné, henna vyhovovat nebude. Někomu tato rostlina voní, jiný ji nemůže ani vystát.

Seno, sláma a henna

Proč tedy vůbec uvažovat o něčem tak zastaralém jako je barvení přírodními barvami? Dnes, v době fastfoodů, elektrických aut a atomových elektráren?

Umělé barvy na vlasy: na obalu huj, uvnitř fuj?

zákazníci jako panenky v rukách výrobců?

Protože daní za rychlost a plnou barevnou škálu umělých prostředků jsou poškozené vlasy, alergické projevy pokožky a chemický koktejl, který si dobrovolně přidáváme do těla. V jedné tubě barvy na vlasy najdete velké množství toxických a potencionálně karcinogenních (rakovinotvorných) látek: díky peroxidu se vlas otevře, s pomocí čpavku a aromatických aminů se barva zafixuje.

Rak leze z díry, vystrkuje kníry ..

Po jedné aplikaci se nejspíš nikomu nic nestane, ale barvení vlasů je činnost pravidelná a dlouhodobá. Už několik let se ví, že užívání syntetických barev na vlasy několikanásobně zvyšuje riziko rakoviny (především se uvádí karcinom močového měchýře a prsou nebo leukémie), ale příjemné nejsou ani časté negativní reakce s pokožkou hlavy (svědění, puchýře, astma, padání vlasů, závratě, křeče, kožní alergie,..). (1)

Na uměle obarvenou kštici je nutné podávat kondicionéry a další chemickou „péči“, aby vlasy po zákroku „vypadaly“ zdravé a lesklé. Tyto přípravky obsahují další nevhodné přísady (například konzervant phenoxyetanol, parabeny, DEA a další, viz tady), které snadno prostupují narušenou kožní bariérou do krevního oběhu.

Já a henna

Z těchto i dalších důvodů již několik let používám hennu. Permanentní syntetickou barvu jsem na hlavě měla za celý život dvakrát, v obou případech naprosto zbytečně. A ano, mám henna výhodu: od přírody tmavě hnědé vlasy. Zase na druhou stranu, hnědovláskám jsou více vidět „bílé nitky ve vlasech“ než blondýnkám. Kdo ví, možná se do budoucna stanu stříbrovlasou vílou (trend šedých vlasů je mi rozhodně sympatický), ale zatím hennuji a jsem spokojená.

henna na tmavých a na světlých vlasech

Zvítězí jen jedna: Bárbí nebo henna?

Za největší bariéru, která brání většímu rozšíření henny považuji to, že nelze kombinovat přírodní a umělé barvy. Buď používáte barvy z laboratoře, nebo přírodní pigmenty. Kombinovat je vzájemně nelze. Pokud to přeci jen zkusíte, bude výsledek barvení značně nejistý. Na poškozené vlasy henna „chytá“ jinak nebo naopak „nedrží“ a syntetická barva může mít na henně nevábný zelený odstín. Není se co divit, že mnoho potencionálních uživatelek se po negativní zkušenosti raději vrátí k „jistotě“ v podobě uměle vytvořené barvy.

Rozhodnutí, čím barvit vlasy, je docela zásadní a dlouhodobé. Je to partnerství na roky.  

Moje soužití s hennou

  • Používám jen šampony bez silikonů. Silikony obalují vlas nepropustnou vrstvou a nepustí k němu nic – více zde. Rovněž je nutné dát pozor na různé vlasové balzámy a další přípravky (tužidla, spreje na vlasy), které pravděpodobně rovněž silikony obsahují.
  • Vlasy si barvím dle potřeby, většinou jednou do měsíce.
  • Hlídám si teplotu vody, kterou používám k rozmíchání henny. Hnědé odstíny zalejte tekutinou více horkou než ty černé. Je potřeba dodržovat návod. Vlahá voda neuvolní dostatečně barevné pigmenty a vlasy můžou získat zelený odstín. Přečtěte si v článku Barvy na vlasy: příroda nebo drogerie? Na co si dát pozor.
  • Na aplikaci barvy si vyčlením čas. Domorodé ženy v Africe mají na barvení těla hennou staletý rituál spojený s tělesnou očistou, masážemi a společenským klábosením s ostatními družkami. Kompletní procedura jim zabere celý den! My dnes nemáme na čekání čas .. Možná příležitost zkusit to jinak? Pojďme něco takového zavést i u nás. Třeba vzájemné hennování s kamarádkami u odpolední kávy. A ve znaku budeme mít krásnou slepičku 😀
hennová_party_aplikace_henny_doma
hennová party jako z praku 🙂
  • Doba aplikace je různá. Úplné minimum je 45 minut, ale déle je lepší. Běžně dostačují dvě až tři hodiny (to se dá zvládnout ;-). Když to vyjde, nechávám hennu působit třeba i přes noc. (Mám na to vyčleněný starý ručník a vyřazené povlečení na polštář).
  • Omylem obarvenou kůži je dobré umýt co nejdříve, na delší dobu zasažená místa se mi celkem osvědčila micelární odličovací voda.
  • Jako bonus ušetřím za vlasovou kosmetiku – vlasy mají na slunci příjemné odlesky, jsou zdravé a nepotřebují žádné další pečující prostředky.

Pár tipů navíc

  • Před barvením hennou si hřívu umyjte bezsilikonovým mycím prostředkem. Pokud užíváte běžné šampony z drogerie, zkuste vlasy předem vyčistit pastou z jedlé sody nebo lávovou zemí (výživný jíl z Maroka viz informace zde).
  • Během aplikace na sobě raději mějte nějaký vysloužilý oděv. Nakonec si celou hlavu zabalte do potravinářské folie a omotejte (starým) ručníkem. (Na módní přehlídku vyrazíte až potom 😀 ).
  • Po uplynutí vámi zvolené doby si hennu smyjte již bez šamponu. Pastu z vlasů doporučuji postupně odmáčet a splachovat do vhodné nádoby (čistý kbelík, lavor) a ten následně vylít raději do toalety než do úzkého sifonu. Kdo má možnost, může s čistým roztokem henny prolít suchý kompost :-).
  • S dalším mytím vlasů nespěchat, pigmenty z henny ještě „dobíhají“ (oxidují) během následujících několika hodin, kdy je teprve výsledná barva finální.

Takže to je asi vše. Jaké jsou vaše zkušenosti s barvením vlasů? Zkusili jste někdy hennu? Láká vás henna-party? 🙂 Sdílejte svoje vize.