Domácí přírodní mýdlo – výroba

Přehledný foto-návod na výrobu domácího mýdla ze třech základních surovin (které to jsou, zjistíte v článku). Víte, jestli se dává voda do hydroxidu nebo louh do vody? Jaká je optimální výrobní teplota a kdy přidat výživné složky? Nakolik platí známá pravda, že na dobré věci se vyplatí čekat? Přečtěte si praktické informace pro nadšené mýdlaře i moderní tvůrce home made mýdla.

 5. díl seriálu Domácí mýdla a přírodní šampony

Výroba domácího mýdla – postup

1. VYBALIT Připravte si všechny suroviny, pomůcky (odměrky, teploměr, hrnce) a formu na lití mýdla. (viz předchozí kapitola).

příprava na výrobu mýdla

2. VODNÍ FÁZE Odměřte si destilovanou vodu do vhodné nádoby (nerez, smalt, sklo). Navažte přesně louh (= hydroxid sodný = NaOH) a vsypte ho do nádoby s vodou. Míchejte do rozpuštění.

sypat hydroxid do vody, ne naopak

Hydroxid sodný (= NaOH = natron = louh sodný)

Velmi silná žíravina a zdraví škodlivá látka! K mýdlaření neberte děti. Chraňte si kůži a oči (leptá).

  • Sype se louh do vody, ne naopak!
  • S vodou uvolňuje jedovaté výpary (nevdechovat), při rozpouštění ve vodě se celý roztok ohřívá (80º C).
  • Zcela zásadní látka pro zmýdelňování esterů (= tuků) = výroba mýdla, musí být odvážen přesně.
  • Nejčastěji ve formě malých bílých peciček, (známý Krtek na čištění domácích odpadů).
  • Levný a snadno dostupný v drogerii.

3. OLEJOVÁ FÁZE Mezitím dejte jiný kastrol na váhu a navažte do něj pevné tuky (kokosový, palmový, bambucký,..). Po jejich rozpuštění přidejte tekuté oleje (olivový, avokádový, mandlový, …).

rozpuštěné tuky

4. KONZERVANT – volitelné. Vyzkoušejte extrakt z grapefruitových jader. Přidejte ho do olejů. Bez konzervantu vydrží mýdlo zhruba 4 až ž měsíců.

5. TEPLOTA Pokud mají oleje i hydroxid cca 30°C, začněte pomalu lít vodní fázi do olejové (hydroxid do olejů).

čekání až hydroxid vychladne na 30 stupňů
když mají oba roztoky stejnou teplotu, lze je smíchat

6. MÍCHAT Míchat. Míchat. Pomozte si tyčovým mixérem. Po několika minutách uvidíte, že roztok změní barvu a začne houstnout a krémovatět.

míchání surového mýdla

7. VÝŽIVNÉ SLOŽKY Teprve tehdy přidáte (pokud chcete) esenciální oleje, minerální pigmenty, rostlinná barviva a výživné složky. (Pevné složky a koření rozmíchat v malém množství surového mýdla v extra hrnečku a pak teprve vlít zpět do kastrolu s mýdlem).

8. LITÍ do FORMY

surové mýdlo v silikonové formě

9. ZRÁNÍ Formu s mýdlem nechte 24 hodin v teple (zabalte ji do deky). Pak mýdlo vyklopte (vyndejte), nakrájejte dle libosti, ořízněte, orazítkujte. Nechte zrát v dobře větrané místnosti 4 až 6 týdnů.

10. UŽÍVÁNÍ nebo balení a darování.

Surové mýdlo je husté, hladké, bez hrudek a mastných ok. Naměříte silně alkalické pH (12). Abyste se s ním mohli umýt, musíte počkat, až pH (koncentrace vodíkových iontů) klesne na 9 – 8 (7). Hodnotu pH zjistíte pomocí indikačního papírku (mají v lékárně). Malý kousek mýdla rozpusťte v trošce vody a otestujte lakmusovým papírkem.

Vyzkoušejte domácí mýdlo a podělte se o vlastní zkušenosti.

Mohlo by vás také zajímat: