Recept na tuhý přírodní bar šampon bez mýdla

Znáte přírodní elixír, který vaše vlasy umyje i bez agresivních pěnidel? Můžete si do něho přidat oblíbený esenciální olej nebo kopřivy. Zkuste tuhý BAR pro zdravé vlasy. Jeho domácí výroba je snadná a efekt zaručený. Zvládnete ho za deset minut a vydrží vám na dva až tři měsíce používání. Přečtěte si návod na výrobu přírodního tuhého šamponu.

Mytí vlasů bez (tekutého) šamponu?

První vás pravděpodobně napadne mýdlo – jako tuhý šampon. Jeho výroba je celkem jednoduchá a zvládnete ji i ve vaší kuchyni. Vstupní suroviny seženete snadno a výsledný produkt předčí kvalitou i cenou většinu obdobných produktů z drogerie. Jak na to si můžete přečíst tady. Mezi nemilosti patří, že na první umytí s vlastnoručním mýdlem si počkáte. Zhruba pět týdnů. Navíc klasické mýdlo není pro vlasy úplně vhodné. Má většinou mírně zásadité pH (hodnota 8). Vlasové optimum je neutrální až slabě kyselá hodnota (= 7 až 5,5). Částečně to zlepší kyselý oplach na závěr mytí vlasů. Jenže proč používat mýdlo, když máme daleko vhodnější tuhý šampon?

Přírodní tuhý šampon – bez mýdla

Tuto variantu tuhého „mýdla“ můžete používat už 48 hodin od výroby. Její pH je neutrální (hodnota 7). Nejedná se o mýdlo (nepotřebujete hydroxid sodný), ale je to dobrá pomůcka pro představu konzistence a vzhledu.

Dále v textu najdete tento tuhý šampon pod názvem BAR na vlasy. Bar je nejen označení nálevny, ale také (z angličtiny) tabulka čokolády nebo kostka mýdla.

Kokosem na kokos i na vlasy

Základem tuhého BARU na vlasy je Sodium coco sulfate (SCS). Jsou to bílé granulky, které se vyrábějí z kokosového oleje a mají vynikající pěnivost. Přitom se jedná o velmi šetrné pěnidlo (povrchově aktivní látka), takže vám jemně a bez vysušení umyje vlasy. Na rozdíl od běžných a razantních SLES a SLS pěnidel. Sodium SCS seženete na internetu zhruba za cenu 100 Kč za 100 g, což vám bohatě stačí na čtyři BARY.

Výživa pro bezva vlasy

Další složky – ideálně ty, které využijete buď v kuchyni nebo při další výrobě:

  • Oleje – dýňový, olivový. Fajnšmekři a domácí výrobci si pořídí ricinový nebo jojobový olej (i pro výrobu mýdla, vlasových zábalů).
  • Bambucké máslo (shea butter) také uplatníte v dalších home-made produktech (krémy, pomáda na rty).
  • Rostlinný protein (rýžový, konopný) – pro zahuštění. Seženete v prodejnách zdravé výživy. Jeho přebytky sníte (případně vypijete ve výživném nápoji).
tuhý bar na vlasy s kopřivou

Recept na domácí BAR tuhý šampon na vlasy

Množství na 1 kus, vše navážit:

  • 25 g sodium coco sulfát
  • 5 g voda (destilovaná) nebo bylinný výluh/čaj (kopřiva, bříza,..)
  • 4 g olej (dýňový nebo jiný – například ricinový, jojobový, mandlový nebo olivový a jejich kombinace)
  • 2 g bambucké máslo (shea butter)
  • 0,5 g protein (rýžový, konopný)
  • 10 kapek esenciální olej dle vlastního výběru (pro vůni)

Postup

Na váze v hrnečku si odvažte první čtyři ingredience. Dejte na plotnu a pomalu rozpouštějte a míchejte. Výrobní teplota nemá přesáhnout 70° Celsia. Nakonec do husté hmoty vmícháte protein, a pokud chcete, tak i aromatický esenciální olej. Rukama vytvořte (spíše umatlejte) kuličku (placičku), kterou necháte odležet 48 hodin. Tuhý bar na vlasy je silně koncentrovaný. Vydrží vám zhruba tři měsíce při frekvenci mytí vlasů dvakrát týdně. Navíc je BAR malý, skladný a nikde vám nevyteče, takže ideální společník na cesty. Vyzkoušejte nejen do hor :-).

Jaké jsou vaše zkušenosti s domácí kosmetikou na vlasy? Trápí vás nějaká alergie na běžnou kosmetiku? Sdílejte svoje zkušenosti.

Mohlo by vás také zajímat:

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.