Barvy na vlasy: příroda nebo drogerie? Na co si dát pozor

Chcete mít zdravé a zářivé vlasy? Vadí vám barevná čepice, kterou na hlavě vytváří umělé barvy? Porovnejte složení přírodních a syntetických barev na vlasy. Dozvíte se, kdy jsou šedivé pramínky ve vlasech výhodou a proč někdy přírodní barva špatně „chytne“.

  • Mladé dívky si barví vlasy, protože chtějí změnu. Starší dámy proto, že změnu nechtějí :-).

Většině z nás začne hlava po třicátých narozeninách postupně připomínat odkvétající pampelišku. Vzhledem k dlouhodobému stárnutí populace, přibývá šedovlasých pracujících a tato nevýrazná barva začíná přicházet do módy. Stále ale platí, že stříbrná barva je tolerována spíše u mužů. Většinový trend je jasný: barvit, barvit a zase barvit. Je tedy otázkou čím a jak?

Není barva jako barva

Vodovky asi nezaberou. Výběr permanentních barev, který najdete v běžné drogerii, má s přírodou společného asi tolik, jako jednorázová plena s živým stromem.

Chemické žužu

Je málo známou skutečností, že v syntetických barvách na vlasy najdeme mnoho velmi nebezpečných látek, které jsou v jiné kosmetice zakázané. Dostaly výjimky i přes fatální rizika, protože bez nich barvy zkrátka nefungují .. Aby se zabránilo přímé intoxikaci uživatelů, zmenšila se pouze koncentrace.

Jedná se o potvrzené nebo vysoce pravděpodobně karcinogeny: například butoxyetanol (= butylglykol) nebo aromatické aminy (hlavně toluen-diaminy PPD). V barvách se používá také vysoce reaktivní peroxid vodíku a štiplavý toxický plyn – čpavek. Dohromady vytváří velice nebezpečný chemický koktejl, který během působení barvy (30 a více minut) proniká pokožkou do krevního oběhu. (1)

Výsledky studie: Syntetické barvy na vlasy jsou jedovaté a způsobují rakovinu

Výrobci už dávno zjistili, že pokud sníží koncentraci toxické látky, stane se tato „téměř neškodnou“. Příkladem je právě již zmiňovaný PPD (p-fenylendiamin), součást mnoha barvících produktů na vlasy. V minulosti byl zakázán, ale pro jeho dobrou barvící schopnost byl opět povolen, byť v kocentraci do 4%. PPD je přitom uváděn jako karcinogenní a mutagenní látka, funguje jako hormonální disruptor, vykazuje orgánovou toxicitu, způsobuje dermální alergie, je nevhodný pro těhotné ženy a toxický pro vodní organismy a životní prostředí. (2)

Pro informovaného spotřebitele proto nejsou překvapením závěry laboratorních studií, které uvádí, že dlouhodobé užívání syntetických barev na vlasy zvyšuje riziko karcinomu. Nejčastěji je v této souvislosti uváděna rakovina močového měchýře a prsou, ale i další jako leukemie nebo lymfom. (3) (4)

Jaké jsou alternativy

Takže dost bylo strašení. Jak to tedy řešit? Pro jemné tónování vlasů stačí doběhnout do lesa nebo na zahrádku:

  • Blondýny vyzkouší silný odvar z heřmánku a měsíčku lékařského.
  • Brunety si natrhají kopřivy, rozmarýn a šalvěj a nasbírají slupky z vlašských ořechů.

Pokud si vlasy přelijete takovýmto silně vylouhovaným „čajem“, získáte podobný efekt jako při aplikaci smývatelné barvy (stupeň č.1) z krámu. Navíc máte jistotu, že je to přírodní produkt a ještě k tomu zadarmo.

Henna

Opravdovou barevnou tonalitu vám zajistí stromo-keř z čeledi kyprejovitých, který roste v suchém a horkém klimatu subtropů Afriky i Asie: henovník bílý. Z jeho listů získávají domorodci přírodní pigmenty, které se výborně váží na proteinový základ a po celá staletí se používají k barvení vlasů (ale i vousů, nehtů nebo kůže):

henovník bílý

  • obsahuje barvivo, které se váže přímo na vlasový keratin – bez poškození vlasu,
  • je přirozeně antibakteriální, zmírňuje potíže s lupy,
  • je velmi dobře snášena i osobami, které mají alergii na chemické vlasové barvy,
  • obarví vlasy trvale, můžete ji použít i na šedivé vlasy,
  • působí zároveň jako pečující maska, můžete přidat další bylinky,
  • výsledná barva závisí na původní barvě vašich vlasů. Ale právě proto vypadá výsledek velmi přirozeně a dobře.

Všechny barvy duhy?

To opravdu ne. Jestli se chystáte na technoparty a potřebujete oslnit neónově zelenou hlavou, musíte buď do paruky nebo pod chemickou sprchu z peroxidu. HENNA také NEUMÍ ZESVĚTLIT vlasy. Ale dávno už neplatí, že z henny dostanete jen hnědou. Můžete mít také další odstíny – měděný, mahagonový, bordó, kaštanový, tmavě hnědý, černý (s indigem) a případně jejich další kombinace. Existuje i neutrální bezbarvá henna, která vyživuje slabé, lámavé a zplihlé vlasy

Blond henna

V posledních letech mohou mít barvu na vlasy bez amoniaku i blon-dýny. Ty sáhnou po směsi z bezbarvé henny, rebarbory, heřmánku, rozmarýnu a čisté henny. Seženete již namíchanou směs.

Nepřátelé na život a na smrt: henna a silikony

Před použitím přírodních barev je nutné odstranit z vlasů silikony. To je velmi důležité, protože silikony tvoří na vlasu barieru – nepro-pustný film. Díky tomu se vám henna barvivo (tanin) nemůže navázat na vlasový keratin a vy budete psát negativní komentáře pod tento článek ;-).

Jak zjistíte, jestli máte ve vlasech silikony? Těžko. Pokud si ale myjete hlavu běžnými šampony z drogerie, pak jich, s vysokou pravdě-podobností, máte plnou hlavu. Jestli je váš šampon bez silikonů, poznáte celkem snadno. Produkty „silikon free“ jsou většinou takto označené hned na přední straně obalu, protože výrobci to uvádí jako „bonus“. Pokud tuto informaci nenajdete, pravděpodobně produkt silikony obsahuje. Můžete si ověřit podle deklarovaného obsahu. Hledejte látky s příponou: –cone, -thiconol nebo -silane, viz článek Je váš šampon jedovatý?

Silicon Valley blues?

Silikony jsou ve vodě nerozpustné látky, které mají v šamponu navodit pocit hladkých vlasů. Problémem je jejich dlouhodobé nadužívání, které nakonec vytvoří na povrchu vlasu neprodyšný voděodolný film, přes který neprojde nejenom henna, ale ani další výživné látky. V horizontu mnoha let používání tak vzniknou vysušené lámavé vlasy bez lesku, které se snadno cuchají.

Chemická barva vlas pomocí peroxidu „otevře“, takže silikony nevadí. Henna působí jen na povrchu vlasu, takže ta po silikonu „sklouzne“.

Před barvením si umyjte vlasy hlínou

Pokud si cíleně nevybíráte šampony bez silikonu, použijte raději před aplikací henny pastu ze sody nebo lávovou zem (rhassoul). Více si přečtěte v článku Mytí vlasů bez šamponu – marocký jíl.

Postup aplikace henny

medové odlesky světlé henny

Zakoupený prášek rozmícháte s vodou. Teplota vody se liší podle složení – hnědé odstíny zalijte tekutinou téměř vařící, černé (s přídavkem indiga) jen horkou. Příliš nízká teplota vody snižuje účinnost barvení, případně může vzniknout nežádoucí zelený odstín, proto si vždy přečtěte návod u vybrané henny. Prášek můžete rozmíchat také v jiných tekutinách, na příklad v bylinkovém výluhu nebo přidat citrónovou šťávu (prohlubuje červené odstíny). Vzniklou pastu si naneste na hlavu a udržujete ji v teple (fólií přetaženou ručníkem). Samozřejmostí je „pracovní“ oděv, který si můžete umazat. Zasaženou kůži si ihned omyjte, abyste předešli barevným skvrnám.

Doba působení henny

Ta je často uváděna jako hlavní nevýhoda henny proti umělým barvám. Ty se díky působení peroxidu, PPD, čpavku a dalších chemikálií „propíší“ do vlasu velmi rychle. Henna potřebuje čas. Úplné minimum je tři čtvrtě hodiny, lepší jsou ale dvě až tři hodiny. Vyhraďte si na to čas jen pro sebe nebo pozvěte kamarádku a nabarvěte si hlavy společně. Během čekání na barevný výsledek máte dostatek času na probrání aktuálních novinek :-). Můžete zkusit nechat si barvu na vlasech přes noc, delší působení henny zintenzivňuje výsledný odstín.

hennujeme s kamarádkou, přidáte se? 🙂

Krytí šedin hennou

Henna je permanetní barva, šediny kryje. Protože výsledný odstín závisí na „vstupní“ barvě, jsou šedé vlasy obarveny jinak (světleji) než zbytek hřívy. Za mě je to „melír zdarma“, který navíc vypadá velmi přirozeně. Na rozdíl od barevné „čepice“ ze syntetických barev.  

S hennou získáte krásně přirozenou a zdravou kštici a zakryjete případné šediny. Navíc se vyhnete velké dávce chemikálií ze syntetických barev. Máte také zkušenosti s hennou? Podělte se o ně se čtenáři Mamavize. Moje hennování uvádím v dalším příspěvku:

You can also like:

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.