Recept na domácí prací prášek

Už jste si namíchali vlastní prášek na praní? Nebo raději namíchnete sousedku? I to se vám povede, až přijedete v novém autě (koupeném z peněz ušetřených za praní). Pak si možná i stará Blažková přestane klepat na čelo. A tajně půjde koupit prací sodu a mýdlo s jelenem. Zjistěte za kolik a jak dobře vyperete v home made pracím prášku.

To, že si doma chystáte vlastní prostředek na praní prádla, ještě nemusí znamenat, že jste „zelení extrémisti“. Ani není nutné kupovat necky a stěhovat se do lesů. Stačí si porovnat běžně prodávané prací prostředky (od různých výrobců), zjistíte tři zajímavé skutečnosti:

  • Složení: V základu je totiž stejné. Viz článek Porovnejte složení pracích prášků. Vyberte ten nejlepší
  • Dostupnost: Účinné prací přísady jsou snadno k dostání (drogerie, internet).
  • Cena: Domácí prací prášek stojí v základu desetikoruny. Kolik platíte vy?

Detergent a voda

K praní prádla potřebujete vodu a saponát (= detergent). Saponát „odlepí“ špínu z povrchu a voda ji pak může odplavit pryč. Čistá voda má sama o sobě čistící (detergentní) schopnost, pokud zároveň dochází k mechanickému tření (valcha, pračka). Přidáním saponátu účinnost praní zvýšíte.

Doplnění od čtenáře Toma: Zdravím, jako vystudovaného chemika mne pobavila ta část s „odlepením“ špíny detergentem, roztomile popsaný vznik micel pomocí amfipatických molekul, ještě není od věci dodat, že mýdlo (tenzidy) snižuje povrchové napětí vody a zlepšuje smáčivost.

Ropa místo mýdla?

Jako saponáty jsou v komerčním pracím prostředku nejčastěji na-sypané alkylsulfáty nebo alkylbenzensulfonany (= aniontové po-vrchově aktivní látky). Některé se vyrábějí z ropy nebo dehtu. Ve vašem domácím prášku je nahradí prací mýdlo.

Soda: prací, jedlá, česká, Stream nebo nakládačka

Někdy se může hodit, když „dostanete sodu“. Pokud se tedy jedná o sodu prací a vy zrovna máte v úmyslu prát :-). Prací sodu najdete také pod názvy: krystalická soda = sodium carbonate = uhličitan sodný. Bez ní se při praní neobejdete. Odmašťuje a také změkčuje vodu. (V tvrdé vodě by detergent nefungoval a nic nevypral). Prací soda se získává z mořské vody.

Aby bílá byla bílá

Na bílé prádlo doporučuji do prášku přidat přírodní (kyslíkové) bělidlo. Stejné používají i výrobci (nejen ekologických) pracích prostředků: perkarbonát sodný (peruhličitan sodný = peroxouhličitan sodný = sodium carbonate peroxide). Během praní se rozkládá na sodu a peroxid vodíku, který bělí. Jediný háček je v tom, že tato reakce probíhá – pouze pokud perete na víc než 50°Celsia.

TáTA ED

Houstone, máme problém?!  Ne, řešení existuje. Pomůže vám biologicky odbouratelný aktivátor bělidla známý pod zkratkou TAED. S ním dosáhnete bělícího efektu již při praní na 30°.

Je doba internetová, takže obě látky (bělidlo + aktivátor) seženete bez problémů na webu.

Jak na věc – recept na home made prací prášek  

I. Základní prací prášek na barevné prádlo (nebo třeba na montérky)

  • Prací soda – 1 000 g
  • Mýdlo (marseillské, jelen) –  100 g

Mýdlo najemno nastrouhat a smíchat se sodou. Dát do kbelíku s víkem. Celé.

II. Prací prášek na bílé prádlo (1 kg)

  • Prací soda – 800 g
  • Mýdlo (marseillské, jelen) – najemno nastrouhat 30 g
  • Bělidlo (perkarbonát sodný) – 150 g
  • Aktivátor bělidla (TAED) – 7 g (udává se 3 až 5% podíl, tedy 30 až 50 g TAED na 1 kg bělidla)
  • éterický olej (levandulový, mátový, …) v množství dle preferencí (lze i vynechat a následně přidat vždy několik kapek místo aviváže až při praní).

Pere to? Ano – dobře

Domácí prací prášek mám vyzkoušený a – funguje. Především proto, že stejný základ (soda + detergent + bělidlo) najdete i v kupovaných pracích prostředcích: Co obsahují prací prášky? Nekupujte zajíce v pytli!

Za kolik?

Nejlevněji samozřejmě pořídíte „Montérkovou variantu“. K vyprání jedné várky špinavého prádla vám stačí zhruba 1 až 2 plné polévkové lžíce (± 10 až 20 gramů). (Skutečně není nutné sypat do pračky z mega-odměrek výrobcem nadhodnocené dávky).

Z kilového balení domácího prášku při „lžícovém“ dávkování pořídíte nejméně 50 pracích dávek.

Cena se samozřejmě odvíjí od toho, za kolik pořídíte vstupní suro-viny. Rychlým náhledem na internetu zjistíte, že pět kilo prací sody lze koupit za zhruba 180 korun nebo 25 kg balení za 550 korun (platnost 2022).

Při frekvenci zhruba čtyři prací cykly za týden, začíná měsíční „faktura za praní“ v (základní verzi) na částce kolem 20 Korun.

Varianta domácího pracího prášku na bílé prádlo se již může cenově přiblížit komerčním prostředkům, záleží, co všechno si přidáte navíc. Pořád jste to ale vy, kdo ovlivňuje složení, a tedy i cenu.

Není na co čekat. Vyhrňte si rukávy a namíchněte nejen starou Blažkovou, ale hlavně váš domácí prací prášek. Praní zdar!

Poznámka na okraj, která nemusí každému vonět

svěží vůně květin?

Prádlo vyprané v domácím prostředku voní čistotou, ale postrádá intenzívní aroma komerčních prostředků. Po letech na home-made prášku mě občas překvapí, jak prádlo některých lidí „nadpozemsky voní“. Reklamy vysvětlí, že jedině heboučký králíček s pachovou stopou dlouhou tři kilometry znamená dobře vyprané prádlo.

Nemyslím si. Závan květin, které vykvetly v laboratoři, nemá s přírodou mnoho společného. Tyto vůně musí být chemicky velmi stabilní (aby vydržely máchání ve vodě i sušení) a z podstaty věci zůstávají „nalepené“ na textilním vláknu, takže často dráždí pokožku. (To stejné platí i na optické zjasňovače, které odráží světlo, takže prádlo vypadá světlejší, než ve skutečnosti je). Denně přijdeme do kontaktu s desítkami umělých látek, které můžou způsobovat alergie. Proč vědomě přidávat další?

Nezdá se vám, že naše nosy jsou už přesyceny průmyslovým aroma-diktátem, takže pomalu ztrácíme schopnost poznat, kdo nám voní a koho už nemůžeme ani cítit? 🙂

Podle čeho vybíráte prací prášek vy? Trpíte nějakou formou alergie na některou složku pracího prostředku? Zkusili jste někdy domácí alternativu? Podělte se o své zkušenosti.

Mohlo by vás také zajímat: