Menstruační kalhotky a kalíšek – tajemství odhaleno

Ekonomické a ekologické důvody, ale i příjemnost nošení přispívají ke stále větší oblibě nových menstruačních pomůcek pro ženy: menstruační kalíšek a menstruační spodní prádlo. Jaký je výběr, jak je používat a udržovat? Jsou skutečně bezpečné a odolné proti protečení? Vyplatí se finančně proti jednorázovým vložkám? Přečtěte si v článku.

Trochu krvavý úvod

Jde chlápek po ulici a řve: „Menstruace! Menstruace!“ Přijde k němu pán a říká: „Snad jste myslel revoluce, ne?“ Chlápek se zamyslí a pak mávne rukou: „To je jedno, hlavně když teče krev…“

Krev lidí je velmi laciná pro jejich vůdce. (Karel Čapek)

Menstruace není úplně běžné téma, o kterém by se vedly všeobecné diskuze na autobusových zastávkách a v hospodách. Pořád je tak trochu tabu. Setkáme se s ní maximálně v televizní reklamě výrobců vložek a tampónů. Ale i tady používají k demonstraci modrou tekutinu, aby někdo, nedej bože, nebyl pohoršen. Žena v plodném věku je nenápadně manipulována do představy, že menzes je cosi obtěžujícího. Jen ji to ji zdržuje od budování kapitalismu a od nošení bílých kalhot. Muži to raději nekomentují vůbec a jen ti nejodvážnější zvládnou manželce či dospívající dceři koupit v drogerii tyto hygienické potřeby.

Krev není voda

Stará teta mi vyprávěla, jak dříve ženy v domácnosti jednotně vyvářely plátna, která si během krvácení vkládaly do kalhotek. Když pak jedna z dcer přestala, matka na ní hned vyrukovala a do půl roku následovala veselá veselka.

Krve by se v ní nedořezal

Ženy pro zachycení menstruační krve používaly (a zaváděly) různé věci (papyrus, kožešiny, trsy trávy, ba-vlnu). My dnes máme menstruační houby, tampony a vložky nebo

Menstruační kalíšek

Menstruační kalíšek je dámská hygienická pomůcka určená pro mnohonásobné použití. Nejčastěji je vyroben z měkkého antialergenního lékařského silikonu, který je nepřilnavý pro bakterie. Zavádí se stejně jako tampón dovnitř pochvy, kde do něj stéká menstruační krev. Po aplikaci těsně přilne ke stěně (vytvoří se podtlak) a proto bezpečně drží na místě a nemůže se samovolně uvolnit. Kalíšek můžeme „nosit bez povšimnutí“ až 12 hodin, i v závislosti na síle menstruace. Lze s ním plavat. Je to ideálním řešení na dovolenou a při cestování. Většina kalíšků má šťopku (kroužek), které pomáhají určit správnou „hloubku ponoru“ (výčnělek nemá koukat „ven“). K vyndání je nutné přerušit podtlak. Většinou na to stačí kalíšek zespodu zmáčknout nebo ho lze obkroužit prstem. Po vymytí vodou z kohoutku (na veřejné toaletě stačí i pitná voda z lahve) ho lze rovnou znovu použít. Sterilizaci (varem) stačí udělat až po skončení periody. Se svojí majitelkou vydrží kalíšek v těsné blízkosti celé roky. Jeho cena začíná už od dvou stokorun, luxusní balení pořídíte do 1.500 Kč.

Menstruační kalhotky

Celkem nově se na opakované zachycení menstruační krve dají použít také speciální kalhotky. Nabídka je už tak rozsáhlá, že je lze koupit v drogerii nebo supermarketu. Běžně jsou ušity z bavlněného úpletu, viskózy nebo třeba polyesteru s nějakou vodo-nepropustnou membránou. Dají se pořídit i z bio-bavlny. Kalhotky se liší savostí, některé nahradí jen „intimku“ při „špinění“, ty nejvíce savé jsou vhodné i pro silnou menzes a na noc. Některé se dokonce mohou použít místo inkontinenční vložky. Všechny lze je prát v pračce, ale bez aviváže (ta zanáší membránu). Ve výběru tohoto prádla lze zohlednit nejen cenu (od 300 Kč), ale i celkový vzhled a komfort nošení. Zakladatelkou a průkopnicí v této oblasti je u nás Linda Šejdová, která zapojila nanotechnologie. Dokázala tak vyrobit vysoce prodyšné a přitom super-kapacitní antibakteriální menstruační kalhotky, které mají šířku savého jádra je jen 1 milimetr.

Menstruační kalhotky i kalíšek je možné nosit společně, čímž se dosáhne nejvyššího možného komfortu a bezpečí :-).

Nemohu nabídnout nic než krev, dřinu, slzy a pot. (Winston Churchill)

Tyto nové „bez-vložkové“ pomůcky působí jako svěží vítr do již trochu zatuchlého šatníku Červené karkulky. Ačkoliv jejich obliba postupně stoupá, mnohé dámy menstruační kalhotky a hlavně „nádobku na krev“ odmítají. Některé se obávají složité aplikace kalíšku nebo hygienických nároků na údržbu. Jiné považují „krvavý pohárek“ za „nechutný“.

Vůně ovulace

Tyto psychologické bloky z části souvisí s vnitřním nastavením ženy: sebe-přijetím vlastního těla, jeho vzhledu i projevů. Jak je uvedeno výše, menstruace je dnes předkládána jen jako „nutné zlo“. Nejlepší by bylo, vůbec „to“ nemít. Což většina žen i realizuje pomocí hormonální antikoncepce. Umělé hormony zásadně narušují ženskou cykličnost a z menstruace zanechají jen „krvácení z odnětí“.

V knize Rudý měsíc od Mirandy Gray se dočtete, jak žena během svého cyklu prochází čtyři fáze: Panna (Jaro), Matka (Léto = ovulace), Kouzelnice (Podzim) a Baba (Zima = menzes). Pro každou etapu jsou charakteristické jiné nálady, emoce, množství energie i sexuální touha. V období „temné bohyně“ – menstruace, se má žena vnitřně zklidnit, fyzicky odpočívat a relaxovat. V Japonsku prý mají ženy každý měsíc nárok na „jednodenní menstruační volno“. Zkuste navrhnout šéfovi 🙂 … u nás se naopak mnoho žen chce mužům vyrovnat, takže něco takového by absolutně nepřipustilo.

Z cizího krev neteče

Pokud je na vás toto odbočení už moc „ezo“, pojďme se na používání menstruačního kalíšku a jeho kalhotkové alternativy podívat čistě pragmaticky z pohledu vzniku jejich konkurence (vložek a tamponů):

  • Jednorázové hygienické potřeby obsahují vatovanou bavlnu. Uvádí se, že až 20% světově užívaných pesticidů se „využije“ právě na bavlník. Přispívá k tomu i skutečnost, že mnoho farmářů (hlavně těch z Indie) je negramotných a nezná správné dávkování agrochemikálií. Dokonce i v EU (s její přísnou legislativou) se vedou diskuze o residuích (zbytkových koncentracích) např. glyfosátu – v půdě, vodě, plodinách (pšenici i bavlně), ale i mase jatečných zvířat. Glyfosát (obsažený v totálním herbicidu Roudup) je pravděpodobně rakovinotvorný a podle německé studie má detekovatelné množství této látky v těle 99 % obyvatel našich germánských sousedů. Také při zpracování dřevité buničiny, ze které se rovněž jednorázové vložky vyrábějí, se do vstupní suroviny můžou dostat zbytkové toxiny z výroby. Podle odhadů Greenpeace je nějakým způsobem „zasaženo“ až 85 % všech tamponů, vložek a dětských plínek.
  • Většina jednorázových hygienických prostředků z drogerie je navíc (celkem zbytečně) bělena chlorem. Tuto látku bych ponechala na dezinfekci vody, aplikaci tamponem nebo dětskou plenou považuji za poněkud méně vhodnou. 
  • Poslední chemický input do svých produktů vkládají výrobci zcela záměrně – a to v podobě různých parfemací, barviv, balzámů a podobně.

Až na krev

Skeptik jistě namítne, že se jedná o (doufejme) velmi nízké koncentrace chemických disruptorů. Ano, ale vzhledem k mnohaleté a pravidelné expozici uživatelů, je na místě alespoň předběžná opatrnost a minimálně úvaha nad možnými alternativami.

Používáním menstruačních kalhotek a menzes kalíšku můžeme tato potencionální nebezpečí z velké části eliminovat. Zároveň zkracujeme svoji ekologickou stopu nebo-li  zátěž, kterou působíme na životní prostředí. Více k tomu si můžete přečíst v článku o dětských plenkách (viz níže odkaz).

Kolik s kalíškem, respektive s menstruačními kalhotkami ušetřím?

Cena těchto opakovaně použitelných pomůcek je pro většinu pracujících žen přijatelná, a to i bez dotací Evropské unie. Kolik proti tomu přispíváme do pokladniček výrobců jednorázových hygienických potřeb?

Při zjednodušeném modelu: (cca) 200 Kč měsíčně (2.400 Kč ročně) to je 72.000 Kč za menstruační vložky pro jednu ženu na 30 let. K tomu si připočítejte dětské jednorázové plínky (cca 4.000 kusů za dva roky), poporodní a hlavně inkontinenční vložky ve stáří (20.000 kusů na 10 let ?) …

Nesouhlasím s tím, co říkáš, ale do poslední kapky krve budu bránit tvé právo to říci. (Voltaire)

Na jedné straně jsou zde jasně vyčíslitelné ekonomické i ekologické úspory ve prospěch opakovaně použitelných produktů. Protiváhu tvoří ne-přijetí nového řešení od uživatelek a také proti-tlak nadnárodních korporací, které si hlídají miliardový byznys. Jednorázové zdravotní pomůcky mají své opodstatnění a mohou pomoci ve specifických situacích (nemocnice, cestování aj.), ale neměly by být převládajícím všeobecným řešením.

Krev, to je zcela zvláštní šťáva (W. Goethe)

Vyzkoušeli jste menstruační kalhotky? Znáte a používáte menstruační kalíšek? Jaké jsou vaše zkušenosti?

Almost all Germans contaminated with glyphosate – německá studie: 99,6 % obyvatel má v těle detekovatelné množství glyfosfátu (Roundupu)  (Glyphosate residues were recorded in 99.6% of the 2,009 people monitored by the study.)

Mohlo by vás zajímat:

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.