Ruka noci podaná: Základy rodinné a krizové připravenosti (Václav Cílek a kolektiv)

Ruka noci podaná - manuál jak přežít krizi

Detailní manuál každého pravověrného prepera (to je někdo, kdo připouští, že může nastat nějaká krize a snaží se na ni, alespoň částečně, připravit). Uvádím výběr z kapitol, který napoví více, než všechna moje omáčka okolo:

  • I. Kdo přežije a proč (Chvíle, kdy neexistuje stát, Jak daleko zajít s přípravou, Pro lásku a ne ze strachu, Síla negativního myšlení, Ztráta rozumu v krizových situacích, Nepřipravená většina).
  • II. Krize (Pohled policisty, Život s blackoutem, Epidemie – sepsáno ještě před vlnou Covidu ).
  • III. Praktická příprava (Zůstat doma nebo odejít, Přežití v komunitách, Vzduch, Voda, Potraviny v nedostatku, Zdraví, Bezpečnost: V krizi nikoho nezajímáte, Nářadí a výbava, Obydlí, Energie, Doprava, Zápisky polárníka: fungování v mrazu).
  • IV. Naprosto uklidňující závěr. Plus doplňují informace na webové stránky, výrobce a doporučená literatura.

Dovolím si jen malé osobní odbočení. Vzhledem k tématu, které kniha řeší, mě trochu překvapila její (černobílá) obálka (asi má evokovat krizi) i (z mého pohledu) neadekvátní název. Podle vizuálu a pojmenování bych očekávala spíše knihu básní než bibli o tom, jak přežít v době krize. Chápu ale, že je to blízké editorovi, který sám sebe označuje za filozofa krajiny.

Z knihy jsem si potvrdila tři zásadní poznatky:

  • strach z krizí může být horší než krize samotná,
  • pozitivní mysl je polovina vítězství,
  • odpovědnost za sebe máme jen my sami.
Kdo má zájem, může si přečíst další publikace. Třeba doplněné vydání od spoluautora „Ruky“ F. Šmikmátora: POTOM nebo knihu M. Vožické: Jak přežít konec civilizace.

Odpovědný závěr?

Když přenášíme odpovědnost za svůj život na někoho jiného (doktor, policie nebo obecně věříme „že stát se o nás postará“) může to být také naše rozhodnutí poslední. Pokud máme alespoň nějakou představu, jak se v krizi zachovat, zvyšujeme svoji šanci na přežití, zvláště jestli si zachováme víru a smysl pro humor.

Stále platí, že kdo je připraven, není překvapen. Už máte svůj domácí filtr na vodu? 😉

Ruka noci podaná: Základy rodinné a krizové připravenosti (Václav Cílek, Ferdinand Šmikmátor a kolektiv), nakladatelství Dokořán, s.r.o., 2018