Kompletní návod k vytvoření EKOZAHRADY (Jaroslav Svoboda)

ekozahrada pro líného zahradníka
ekozahrada pro líného zahradníka

Proč (eko)zahrady? Třeba proto, že dobří lidé sázejí stromy. Ten nejlepší čas vysadit strom byl před deseti lety, druhý nejlepší čas je teď.

Vrahem je vždycky zahradník

Pokud by jím byl autor této knihy, tak jsem propadla kouzlu jeho výmluvnosti a jdu se sama zakopat do Berkeleyho kompostu a přikrýt kartónovým mulčem :-).

Pokud to není dostatečně zjevné, podotýkám, že tato zelená čítanka není určená majitelům pětimilimetrových golfových trávníků s automatickým zavlažováním ani fandům herbicidových šťáv. Tato publikace naopak obsahuje mnoho kacířských myšlenek podaných zábavnou formou, což mě osobně vyhovuje.

Jak si to pohnojíš, takové to máš

Dozvíte se, jak si navrhnout svoji ekozahradu, zjistíte, co je permakultura, kopicování, mulčování, kompostování nebo zelené hnojení. Možná si založíte jedlý trávník a budete pěstovat zeleninu, kterou váš soused nikdy neviděl, natož aby ji jedl. Několik kapitol je také věnováno vodě a způsobům její retence.

Dřevěný Frankenstein

Mě asi nejvíc oslovila kapitola o „svobodě stromů“, která pomyslně „pálí poučky o povinném roubování dřevin“. Autor míní, že není nutné násilně integrovat (roubovat) dvě samostatné rostliny do jedné. Sice to časem sroste a plodí, ale vždycky vznikne poškozený mrzáček. Aktivnější podnož se odmítá smířit s „podřadnou rolí nosiče“ a snaží se vlastními výhony tzv. „vlky“ přerůst šlechtěnou odrůdu. Zahradník pak musí neustále stříhat, řezat a utlačovat, aby stromu zabránil růst podle vlastního plánu, což roubovanci výrazně zkracuje život.

Zahrada místo odpočinku?

Pěkně je v této knize vysvětlen i koloběh živin a energií v přírodě a potažmo v zahradě. Moudrý zahradník s nimi nebojuje, ale využívá je ve svůj prospěch. Raději investuje svoji energii, čas i peníze do pečlivého výběru druhů a pěstuje (původní) odolné druhy nebo ty, které jsou vhodné pro jeho pozemek. Dělá tak zcela vědomě, protože jeho záměrem je zahrada, ve které nemusí dřít jako otrok, a přesto získá maximální výsledky.

Pokud ještě nemáte dost, doporučuji i druhou autorovu knihu: Zelenina z ekozahrady, pro radost a soběstačnost, kterou sepsal se svojí ženou Ladou. Je to ještě o level podrobnější a výživnější informační smoothie pro začínajícího ekozahradníka.

Pochopíte posloupnost výsadby, budete umět založit vyvýšený záhon i živý Berkeley kompost. Vyzkoušíte různé strategie odplevelování nebo odkopřivování dýněmi. Ve výběru plodin najdete detailně zmapované jednotlivé druhy, některé i méně známé a návazně nechybí jejich kuchyňské využití (věděli jste, že krásné zahradní květiny denivky mají jedlé květy nebo že ve vaně s vodou, kterou si zakopete na zahradě, můžete sklízet větší úrodu než na poli?).

Český národ, který ugriluje i kožený pásek, jistě ocení, že autor nezapomněl zmínit také výhody grilování v letní kuchyni :-).

Ostatně drcené grilovací (dřevěné) uhlí je černé zlato pro vysokou úrodnost každé půdy. Tak směle do toho, pěstovat se dá i na malém městském balkóně 🙂

Kompletní návod k vytvoření EKOZAHRADY a rodového statku (Jaroslav Svoboda), Smart Press, s.r.o. 2009, 6. dotisk 2021