Tipy na výlety: turistika v zimě, to není nic pro mě?

Chladnější část roku přeje aktivitám, na které v letních parnech není chuť ani nálada: pěší pochody. Výletování byla oblíbená kratochvíle našich pradědů i prababiček. Zanechali pro nás rozsáhlé dědictví značených turistických cest, jedny z nejlepších v Evropě. Kde začít, kam a kdy se vydat? Přečtěte si užitečné tipy a zdroje informací třeba pro výlety s dětmi.

Křížové cesty dnešních dní

Jsme zemí chodců-cestovatelů. V krvi českého národa proudí geny světoběžníků jako byl Václav Šašek z Bířkova, Karel Hynek Mácha, Čeněk Paclt, Emil Holub, Alberto Vojtěch Frič, Jan Eskymo Welzl, Barbora Markéta Eliášová nebo třeba Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund. Naši vlastenci založili už v roce 1888 Klub českých turistů nebo teď aktuálně tisíc českých kilometrů na Stezce Českem.

Cesty k sobě

Není se co divit, že v naší zemi máme jedny z nejlépe značených sítí pro pěší turistiku. Dvě nohy nás vždy donesou k cíli a tím nemusí být jen rychlé zdolání trasy a vypití pivka na konci. Pěšky můžeme dojít sami k sobě i zdravému tělu. Na cestě zahazujeme frustrující myšlenky, zlepšujeme peristaltiku (pohyb) střev (negativní věci z nás odchází pomyslně i doslova), spalujeme kalorie (asi 200 až 400 za hodinu) a nepotřebujeme žádné extra speciální vybavení (výběr vhodné turistické obuvi ale nepodcenit).

Do pohody na pochody

Z Čech se dá dojít až na konec světa (ať už tím je míněno Fisterra, nejzápadnější místo Španělska) nebo nějaký náš vnitřní cíl. Odvahu a informace lze také načerpat u poutníků, kteří šli před námi. Ale i doma máme krásně, přečtěte si několik tipů.

Bez hřebenu na hřebenovku

Ještě inspirace od českých žen, které prošly přes 4000 kilometrů od Mexika do Kanady po známé Pacifické hřebenovce: Taťána Bujnochová a Monika „Laskavec“ Benešová nebo Holka s Bucketlistem: Lucie Kutrová.

Plno praktických zkušeností od skutečných cestovatelů včetně videí načerpáte z Život na treku.

Na závěr deset krásných rad na známé trasy Českem.

Tak co, kde jste byli vy? Máte rádi cestování po naší zemi? Co doporučíte ostatním cestovatelům?

Články z dalšího ranku 😉

1 komentář

Komentáře nejsou povoleny.