Maso uzeniny, éček miliony? Poznejte problematické přídatné látky v potravinách

Vypěstujeme si jednou párky? Už dnes některé obsahují více pšeničné mouky a bramborového škrobu než živočišných bílkovin. Zdání drůbežího masa dodá do salámu kuřecí separát, iluzi chuti poskytne glutamát, správnou barvu dusitan. Na co si dát pozor a čemu se zkusit vyhnout nejen v uzeninách, ale ve všech potravinách?

Hledá se kvalitní kuřecí párek

Jak uvádí Kamila Míková z VŠCHT Praha: „Kuřecí párky se dříve vyráběly z kuřecího masa (prsou, stehen). Byly doporučovány pro lidi držící dietu a pro děti. Po zrušení českých státních norem počátkem 90. let 20. století došlo k prudkému snížení jejich kvality. Ty nejlepší kuřecí párky dnes obsahují nejvíce 60% kuřecího masa. Většina však nemá maso žádné. Nahradil ho drůbeží separát.

Ukázkové složení běžného salámu (v tomto případě označovaného jako „Javořický párek“)
  • Strojně oddělené kuřecí maso (SOM, separát) – 40% + kuřecí kůže (37%, jedná se opět o SOM, ale jinak pojmenovaný), tj. celkový podíl separátu je 77 % (maso žádné),
  • voda – množství neuvedeno,
  • pšeničná mouka a bramborový škrob,
  • směs koření – (složení neuvedeno),
  • extrakty koření (glutamát?)
  • dextróza  (= cukr v salámu),
  • jedlá sůl do 3%,
  • stabilizátory E250, E450, E451,
  • zahušťovadlo E1422,
  • emulgátor E471,
  • látka zv. chuť a vůni E621,
  • antioxidanty E300 a E301
Javořické párky

1. Kuřecí separát

Jedná se o strojově oddělené maso (SOM) = „růžový sliz“ ze zbytků drůbežích koster, z vnitřností, kůže i z celých kuřat. Vstupní surovina musí být nezávadná a poživatelná (?), ale jíst by to asi nikdo nechtěl. Také z legislativního a výživového hlediska se SOM nepovažuje za maso. Hlavní problém: tato růžová pasta bez úprav nikomu nechutná. Teprve po její chemické injektáži vznikne vstupní surovina do salámů. Proto výrobky s vysokým podílem separátu vždy obsahují „přídatné látky“ na podporu „chuti“.

2. Stabilizátor E250 – dusitan sodný

Vytváří „uzenou“ chuť a červenou „masovou“ barvu, nechutná některým bakteriím. Ačkoliv se vedou diskuze o jeho neškodnosti, server Zdravá potravina udává jeho skóre škodlivosti: 5 z pěti. Nevhodný pro děti.  Prokázané škodlivé účinky mají rakovinotvorné nitro-sloučeniny, které z něho (v těle) vznikají. K jejich eliminaci používají výrobci kyselinu askorbovou – E 300 (jinak řečeno vitamín C), který byste jinak čekali spíše v pomerančích než v buřtech. Dusitanová solicí směs E250 zaručí, že maso zůstane růžové (jinak by zešedlo). Proto najdeme toto aditivum ve všech „zdravě růžových“ masných výrobcích.

3. Stabilizátory E450, E451 – difosforečnany a trifosforečnany

Skóre škodlivosti: 3 z pěti. Zase skoro ve všem. V taveném sýru, prášku do pečiva,… V malých dávkách relativně neškodné.

4. Zahušťovadlo E1422 – modifikovaný škrob

Skóre škodlivosti: 2 z pěti. Víceméně neškodný.

5. Emulgátor E471 – glyceridy mastných kyselin

Skóre škodlivosti: 1 z pěti. Nemají negativní účinky. Jsou obsaženy ve většině tuků a proto jsou považovány za běžnou součást potravy.

6. Látka zvýrazňující chuť a vůni E621 – glutaman (glutamát) sodný

Jedná se o bezbarvou krystalickou látku, podobnou běžné soli. Skóre škodlivosti: 5 z pěti. Glutamát je známý a používaný pro svoji výraznou „masovou“ chuť (pak lze vyrábět párky bez masa a prodávat je v oddělení uzenin).  Je součástí kořenících směsí, kde se již jeho přítomnost nemusí uvádět.

Slovní hříčka pro bratříčka

Další obchodními názvy glutamátu: výtažek z droždí, kvasnicový (sójový) extrakt, sójový hydrolyzát, hydrolyzovaná rostlinná bílkovina, bílkovinné nebo hydrolyzované proteiny, kaseinan sodný, …

Přírodní látky odvozené od kyseliny glutamové se vyskytují přirozeně v těle. Mají vliv na přenos informací v mozku, proces učení, paměť i koordinaci pohybů. Právě proto se vedou diskuze, proč nedávat syntetický glutamát do jídla dětem a těhotným (kojícím) ženám. Tajenku prospěšnosti glutamátu pro ostatní konzumenty si doplňte sami.

Jaká je bezpečná dávka glutamanu?

I jestli nejste novorozenec, E621 nám nic dobrého nedá. Třeba tím, že potlačuje hormony regulující spalování tuků a o to víc tloustneme. Seznam nežádoucích účinků (potvrzených i těch předpokládaných) by zabral další stránku.

Maggi-cký syndrom

Co je však nesporné, že chuť glutamanu je natolik výrazná, že otupuje chuťové buňky. Těm už potom nechutná „normální“ (rozuměj nepřesolená) strava. Tělo vyžaduje další a vyšší dávky glutamanu (a často i sole). Je to už regulérní závislost. Zažili jste někoho, kdo si polévku solí a „maguje“ ještě dřív než ji ochutná? I to může být jeden z příznaků dlouhodobé intoxikace glutamátem.

Uznávaná česká specialistka na výživu, Margit Slimáková o glutamátu říká: „Dobré kvalitní potraviny nepotřebují chuťové vylepšování a nechutné potraviny my nepotřebujeme jíst. Proto nevidím žádný důvod jeho existence.“

Užívání glutamanu nedoporučuje ani toxikoložka, Prof. Anna Strunecká, autorka knihy Doba jedová.

Co tě nezabije, to tě posílí?

Ano, z jednoho snědeného párku ještě nikdo neumřel. Denně sníme 3 až 4 kg jídla. Jakou kvalitu mělo? „Éčka“ jsou jako cigarety. Jedna vykouřená cigareta nás také nezabije.

Jak poznat potravinu nadopovanou aditivy („éčky“)

Zpozorněte u potravin podezřele levných a s podivuhodně dlouhou dobou trvanlivosti. (Balené) uzeniny o standardní kvalitě, mají více aditiv i vody, než výrobky nejvyšší jakosti. Také různé speciální příchutě (šunky, klobásy, uzené, mexické, sýrové, ..) značí většinou použití glutamátu E621.

Některé zajímavé tipy

Podle čeho vybíráte uzeniny? Co je vaše oblíbená příloha k pečivu? Máte nějakého férového řezníka a farmáře ?

Mohlo by se vám také líbit: